Otvoren KONKURS za vrtiće – Svet se razume srcem

20 aprila, 2023

Kreativni centar vas poziva da se prijavite na konkurs SVET SE RAZUME SRCEM, namenjen predškolskim ustanovama na teritoriji Srbije.

Tema konkursa glasi: SLIKOVNICE KAO PODSTICAJ ZA RAZGOVOR O EMOCIJAMA, a zadatak učesnika je da na osnovu sadržaja neke od slikovnica smisle s decom raznovrsne aktivnosti koje će žiri oceniti i nagraditi one najkreativnije.

Neposredan povod za raspisivanje ovog konkursa je objavljivanje nekoliko slikovnica koje govore o emocijama. To su četiri knjige iz edicije Gašina osećanja, kao i slikovnice Mi smo srećni i Sve o osećanjima. Ove knjige – slikom koliko i tekstom – treba da pomognu deci da prepoznaju, razumeju i imenuju različita osećanja, kao i da nauče da o njima razgovaraju i uspešno ih kontrolišu.

Prema rečima pedagoškinje Živkice Đorđević, emocije su prirodan dečji odgovor na životne okolnosti. Što je dete mlađe osećanja se izražavaju jasnije, bez ikakve zadrške. Dečje emocije su jasan poziv za društvenu reakciju, empatiju i pomoć odraslih. Odrasli imaju važnu ulogu da kroz proces vaspitanja nauče dete da upravlja emocijama, tj. da ih ispoljava na društveno prihvatljiv način. Dete sa kojim se postupa brižno i negujuće učiće o svojim emocijama – da ih imenuje, prepoznaje, shvata uzroke zbog kojih se javljaju, da ih ispoljava na načine koji su korisni kako za njega, tako i za njegovo okruženje. Roditeljima i vaspitačima će u negovanju i razvoju dečjih emocija od velike pomoći biti preporuke stručnjaka. Posebnu vrednost imaju dečje slikovnice, koje omogućavaju da se kroz zajedničku aktivnost – čitanje, razgovor, dramatizaciju, igranje uloga, crtanje i druge kreativne postupke – dete podstakne da upravlja svojim unutrašnjim životom.

Propozicije konkursa:

  • Pročitajte deci neku od navedenih slikovnica.
  • Na osnovu pročitanog teksta ili odabranog odlomka smislite s decom iz svoje grupe neku zanimljivu jezičku, likovnu ili grafomotoričku aktivnost, koja ima za cilj da deci približi neku od emocija.
  • Aktivnosti pošaljite kao video (dužine do tri minuta) ili kao foto-reportažu u Power point-u (do 10 fotografija s pratećim opisom).
  • Radove pošaljite na mejl pr@kreativnicentar.rs, najkasnije do 15. maja 2023. Ukoliko je dokument veći od 5 MB, pošaljite ga preko WeTransfer-a.
  • Žiri sastavljen od urednika u Kreativnom centru i psihologa/pedagoga do kraja maja među pristiglim prijavama odabraće najkreativnije predloge i nagraditi pet vrtićkih grupa kompletom knjiga.
  • Za sva pitanja možete se obratiti na mejl pr@kreativnicentar.rs.

O knjigama:

MI SMO SREĆNI

Mnogo je različitih osećanja koja svakodnevno obuzimaju i odrasle i decu. Deci treba pomoći da ih prepoznaju, da se sa njima suoče i da ih obrade na najbolji mogući način. Stručnjaci naglašavaju da sa decom u svakoj prilici treba razgovarati o osećanjima. Pridružite se životinjama u ovoj slikovnici i otkrijte svet najrazličitijih emocija. Čitajte je zajedno s decom i razgovarajte sa njima o situacijama iz knjige.

SVE O OSEĆANJIMA

Ova knjiga – slikom koliko i tekstom – treba da pomogne deci da prepoznaju, razumeju i imenuju različita osećanja, kao i da nauče da o njima razgovaraju i uspešno ih kontrolišu. Uzbudljivo istraživanje različitih osećanja naučiće ih da na pravi način mogu da odgovore na pitanje kako se osećaju, da prepoznaju i promenljiva i pomešana osećanja i da steknu naviku da budu dobra prema samima sebi. Na kraju knjige nalazi se stranica za odrasle s konkretnim savetima o tome kako deci mogu pomoći u ovladavanju veštinama potrebnim za prepoznavanje sopstvenih osećanja i upravljanje njima.

GAŠINA OSEĆANJA

Gaša je mali jednorog, naizgled kao i svi drugi. Ponekad je zadovoljan, a ponekad nije – ponekad je tužan, ponekad uplašen, ponekad ljut. Poseban je po svojoj grivi duginih boja, koja se menja u zavisnosti od toga kako se Gaša oseća. Slikovnice iz serijala Gašina osećanja uče decu da imenuju osećanja i da njima upravljaju. Serijal sadrži četiri priče – Nestrpljiv sam, Plašim se, Ljutim se i Ne mogu da zaspim. Rešenja Gašinih problema su u jednostavnim vežbama disanja koje se nalaze na kraju svake knjige. Vežba za smirivanje rasteraće sve oblačiće nestrpljenja. Da bi napravio oklop hrabrosti, pomoći će mu vežba za savladavanje straha. Posle toga više se neće plašiti mraka i moći će bezbrižno da zaspi u svom lepom oklopu. Oblak ljutnje rasteraće jednostavna vežba za ublažavanje napada besa, koja će Gaši pomoći da upravlja osećanjem ljutnje. San će pronaći pomoću vežbe disanja za lako uspavljivanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama