Порука  директорке Медицинске школе Наде Трифковић, која је пре неколико дана осванула у ходнику ове установе, одјекнула је светлосном брзином друштвеним мрежама. Похвале, јер је директно указала на проблематично облачење својих ђака, стижу са свих страна, а ученици ове школе, као и наставници, једногласни су да “модни суноврат” постоји, али и да је реч о појединцима.
Прве реченице подужег обавештења задају директан ударац и позивају на реаговање – “Ово је образовна установа, не естрада. Ви се школујете за једну од најодговорнијих професија.”
– Изузетно ми је драго што се прочуло за натпис – рекла нам је директорка Нада Трифковић. – Годину дана се борим да ученицама скренем пажњу на оскудно одевање и евидентно је да помака има, али појединци нам и даље нарушавају углед. Морају да се понашају часно и одговорно, и тако да изгледају.
Ученице Медицинске школе наглашавају да је директоркина порука и те како основана.
– Све што је написано, тако је – каже једна од девојака из трећег разреда. – Нисмо овде на модној писти, а има неколико девојака које су то умислиле. Ако њих није стид, не треба ни нас да буде. Не осећам се директно прозвана, јер знам да је овакво реаговање због појединих случајева. Ми смо сасвим примерено обучене.

МАЛОБРОЈНИ МОМЦИ НИСУ ПРОБЛЕМ

Уписаних момака у Медицинску школу традиционално има веома мало. Иако је јасно као дан да се “васпитна” опомена на њих не односи, девојке истичу да за њих свакако нема шта ружно да се каже.
– Они су заиста смерни. Никада нисам видела да је неко од њих носио панталоне изнад колена – кажу њихове другарице.

Да је директорка Трифковић принципијелна када је реч о одевању и да обнаженост не прашта, сведочи и догађај који се препричава по школи већ неко време.
– Девојка је дошла на упис са својим оцем, али у шортсу. Директорка им је рекла да оду кући и да се врате следећег дана – прича ученица.
Став са табле, да “поштовање наставника, лекара и пацијената морају да заслуже својим понашањем, одговорношћу и изгледом”, и да им нису потребна “трећеразредна опонашања неуспелих”, апсолутно подржавају и наставници.
– Изглед карактерише став према послу – каже Биљана Јовановић, професорка здравствене неге. – Нека смо ми старомодни, али вулгарним облачењем девојке себе деградирају и пружају ружну слику о себи. Наравно, већина наших ђака је сасвим пристојно одевена и на њих се не односи ниједно слово, али изузеци нам “кваре просек”.
ВРАЋАЊЕ СА НАСТАВЕ И НЕОПРАВДАНИ ЧАС
Директорка је реаговала и почетком лета, па је на врата школе окачила поруку: “Голи струкови, леђа, мини сукње, обнажена рамена до груди, неће се толерисати. Бићете враћени са наставе уз неоправдан час, или ће се покретати дисциплински поступци и смањивати оцене из владања. Ви се не школујете за ман