Ово су наши кандидати за најбоље учитеље на свету

12 јула, 2019

Пројекат „National Teacher Prize“ део је пројекта „Global Teacher Prize“ које организује Varkey Фондација пету годину за редом.

Удружење “Живојин Мишић” је партнер Varkey Фондације већ три године, што значи да је пројекат „Најбољи едукатори Србије“, још тада постао преквалификационо такмичење за „National Teacher Prize“.

Оно у шта верује тим Varkey Фондације јесте да свако дете на свету заслужује квалитетног наставника. Због тога, заједно са партнерима граде мрежу најбољих наставника света, јер верују да ће само тако омогућити једнако образовање за све. Један од оснивача Фондације, Sunny Varkey, води се идејом да само едукација може исправити највеће проблеме које данашњи свет има, јер све почиње едукацијом.
Удружење “Живојин Мишић” кроз овај пројекат жели да још једном награди, похвали и охрабри изузетне наставнике у Србији и да им могућност да се нађу на једном од највећих светских такмичења у сфери образовања, „Global Teacher Prize“.

Ове године, изабрана су три представника Србије за ово светско такмичење, а они су испунили следеће критеријуме за даљи пласман, прописан од стране „Global Teacher Prize“-а. То су употреба ефективних наставних пракси које утичу на квалитет образовања на глобалном нивоу, употреба иновативног наставног програма који је инспирисан методама који решавају нове изазове у будућности, лична постигнућа, утицај на заједницу, развијање ученика као грађанина света, препознавање њиховог рада од стране заједнице.

Увидом у пријаве кандидата и достављене додатне материјале, а имајући у виду критеријуме Varkey Фондације, комисија је одлучила да на „Global Teacher Prize“ пласира следеће кандидате:

Борка Петровића, наставника енглеског језика у ОШ “Стеван Јаковљевић” из Параћина,

Ивану Ковачевић, наставницу српског језика и књижевности из ОШ “Др Драган Херцог” из Београда

и Зорана Илића, учитеља разредне наставе из ОШ “Светозар Марковић” из Лесковца.

Овогодишњу комисију чинили су:

Бранислав Ранђеловић, в. д. директора Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања
Драгица Павловић Бабић, координатор ПИСА истраживања у Србији и сарадник Института за психологију у области образовања
Ивана Ценерић, координатор истраживања у Центру за образовне политике
Срђан Вербић, бивши Министар просвете
Вигор Мајић, директор истраживачке станице Петница
Зоран Станојевић, уредник и новинар Радио телевизије Србије
Удружење “Живојин Мишић”

Varkey фондација награђује победника овог такмичења са 1.000.000 долара.

Први резултати такмичења за титулу најбољег наставника света очекују се у децембру 2019. године када ће бити проглашено најбољих 50, док ће победник бити изабран у марту 2020. године у Дубаиjу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама