Пандемија преполовила време које деца троше на учење

Време које деца сваког дана троше на школске активности и учење преполовило се током пандемије корона вируса са просечних 7,4 на 3,6 сати дневно, резултат је анкете коју је у јуну спровео ИФО институт међу 1.099 родитеља у Немачкој.

Према овом истраживању, 38 посто ђака је током пандемије учило највише два сата дневно, а 74 процента највише четири сата дневно, наводи се у саопштењу ИФО института.

Foto: Canva

Истовремено, време које су деца проводила гледајући телевизију, играјући игрице на компјутеру и користећи мобилни телефон повећало се са ранијих четири на 5,2 сата дневно.

“Ови резултати показују колико је важно да се вратимо нормалном похађању школе и школских часова, поштујући мере заштите. Тамо где је затварање неизбежно, школе би требало да пређу на директна онлајн предавања”, каже Лудгер Весман, директор ИФО Центра за економију образовања.

Родитељи су врло свесни проблема: 64 посто њих сматра да је њихово дете током пандемије научило “много мање”.

Анкета показује и да се укљученост родитеља у школске активности деце, у погеду времена, удвостручила. Пре затварања школа проводили су у просеку пола сата дневно помажући детету у школским задацима. Током пандемије ово се попело на пуних сат времена.

Међутим, 38 одсто родитеља наводи да ова ситуација врши велики психолошки притисак било на њихово дете, било на њих самих, а 28 одсто родитеља је изјавило да се више свађају са својом децом него раније.

Кад је реч о студенатима универзитета, и код њих је време утрошено на учење смањено као и код школараца, само је пораст сати посвећених пасивним активностима био нешто мањи.

Око 57 процената студената је похађало групне онлајн часове мање од једном недељно, а само 6,0 посто њих је пратило такве часове свакодневно.

Предавања један-на-један с професорима су била још ређа, посебно међу децом чији родитељи нису похађали универзитет и међу слабијим студентима.

Недељне радне листе је достављало 96 одсто студената, а 64 одсто њих је добијало повратне информације о свом раду најмање једном недељно.

Ипак, ако неко пита све Немце а не само родитеље, 79 посто се слаже у потпуности или делимично с тврдњом да је одлука о затварању школа била добра.

Чак 79 посто учесника анкете подржава да онлајн часови буду обавезни када су школе затворене.

“То показује да очигледна већина Немаца поздравља мере да се на неки начин реши низак ниво посвећености деце и адолесцената школовању”, каже Весман.

Истраживање је такође открило да је 83 одсто анкетираних за већу подршку деци из тешког социјалног миљеа, 70 одсто жели да се одрже завршни испити; 59 одсто сматра да би маске за лице требало да буду обавезне за студенте; а 58 процената се залаже за редовно тестирање на корона вирус за све студенте. Ипак, 56 посто испитаника одбија корона апликације за праћење контаката путем мобилних телефона у школама.

Извор: РТВ