Пашић: Број заражених ученика се смањује, међу наставницима их је 4%; померен датум матуре

5 фебруара, 2022

Милан Пашић, помоћника министра за предшколско и основно образовање каже за РТС да је ове недеље смањен број позитивних ученика у односу на претходну недељу за 10 одсто. Наводи да ће за три дана школска година бити продужена за све ученике, а да ће за два дана школе донети одлуку како ће је организовати.

Foto: Canva

Што се тиче омикрона, Пашић наводи да је прва одлука која је била донета од стране Тима за школе је да у Војводини средњошколци крену проактивно.

“Видели сте да је било 14.000 у општој популацији. Поново је доказано, да школе и отварање школа не утиче на повећање броја у општој популацији. Ове недеље имали смо смањење броја позитивних ученика у односу на претходну недељу за 10 одсто. Ако знамо да је учешће ученика у општој популацији 12 одсто, само је четири одсто оних који су позитивни”, каже Пашић.

Што се тиче запослених, додаје, тај проценат је негде око четири одсто.

“Далеко је мање од инсинуација које неки износе да је то 10 или 30 одсто. Имали смо 30 одсто основних школа где немате или је само један позитиван ученик, и 37 одсто основних школа где нема или је само један позитиван запослени прошле недеље”, нагласио је Пашић.

До сада је, истиче, било 91 одсто наставе која је организована у школама и седам одсто по комбинованом моделу.

“Сагледавајући јесењи распуст и сретењски распуст, то је укупно пет дана. За три дана школска година ће бити продужена за све ученике, а ова два дана ће школе донети одлуку како ће је организовати – да ли ће то бити радна субота, продужење часова од 15 минута, једног часа, уз сагласност школске управе”, казао је Пашић.

У календару је, истиче, за сада планирано да пробни завршни остане 25. и 26. марта, а једино ће бити измена за завршни испит који ће бити померен за 27, 28. и 29. јун.

“Позивамо све ученике осмог разреда и наставнике да реализују припремну наставу у најбољем интересу. Полако нам почињу и такмичења, ученици су имали и додатну наставу. Значајна је и допунска настава која увек може да се искористи”, рекао је Пашић.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Пашић: Број заражених ученика се смањује, међу наставницима их је 4%; померен датум матуре

  1. Nikola каже:

    Zar oni misle da im neko veruje?

  2. Aleksa каже:

    Mislite da je malo 4% zaraženih nastavnika? Znate li vi kako funkioniše sistem u školama?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама