Pašić: Broj zaraženih učenika se smanjuje, među nastavnicima ih je 4%; pomeren datum mature

februar 5, 2022

Milan Pašić, pomoćnika ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje kaže za RTS da je ove nedelje smanjen broj pozitivnih učenika u odnosu na prethodnu nedelju za 10 odsto. Navodi da će za tri dana školska godina biti produžena za sve učenike, a da će za dva dana škole doneti odluku kako će je organizovati.

Foto: Canva

Što se tiče omikrona, Pašić navodi da je prva odluka koja je bila doneta od strane Tima za škole je da u Vojvodini srednjoškolci krenu proaktivno.

“Videli ste da je bilo 14.000 u opštoj populaciji. Ponovo je dokazano, da škole i otvaranje škola ne utiče na povećanje broja u opštoj populaciji. Ove nedelje imali smo smanjenje broja pozitivnih učenika u odnosu na prethodnu nedelju za 10 odsto. Ako znamo da je učešće učenika u opštoj populaciji 12 odsto, samo je četiri odsto onih koji su pozitivni”, kaže Pašić.

Što se tiče zaposlenih, dodaje, taj procenat je negde oko četiri odsto.

“Daleko je manje od insinuacija koje neki iznose da je to 10 ili 30 odsto. Imali smo 30 odsto osnovnih škola gde nemate ili je samo jedan pozitivan učenik, i 37 odsto osnovnih škola gde nema ili je samo jedan pozitivan zaposleni prošle nedelje”, naglasio je Pašić.

Do sada je, ističe, bilo 91 odsto nastave koja je organizovana u školama i sedam odsto po kombinovanom modelu.

“Sagledavajući jesenji raspust i sretenjski raspust, to je ukupno pet dana. Za tri dana školska godina će biti produžena za sve učenike, a ova dva dana će škole doneti odluku kako će je organizovati – da li će to biti radna subota, produženje časova od 15 minuta, jednog časa, uz saglasnost školske uprave”, kazao je Pašić.

U kalendaru je, ističe, za sada planirano da probni završni ostane 25. i 26. marta, a jedino će biti izmena za završni ispit koji će biti pomeren za 27, 28. i 29. jun.

“Pozivamo sve učenike osmog razreda i nastavnike da realizuju pripremnu nastavu u najboljem interesu. Polako nam počinju i takmičenja, učenici su imali i dodatnu nastavu. Značajna je i dopunska nastava koja uvek može da se iskoristi”, rekao je Pašić.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Pašić: Broj zaraženih učenika se smanjuje, među nastavnicima ih je 4%; pomeren datum mature

  1. Nikola kaže:

    Zar oni misle da im neko veruje?

  2. Aleksa kaže:

    Mislite da je malo 4% zaraženih nastavnika? Znate li vi kako funkioniše sistem u školama?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama