Pašić: Pandemija nije uticala na nivo kvaliteta obrazovanja, procenat zaraženih nastavnika je u padu

Milan Pašić iz Ministarstva prosvete rekao je za RTS da pandemija nije uticala na nivo kvaliteta obrazovanja za protekle dve godine. Radićemo i nacionalna testiranja za pojedine razrede, ukazao je on.

Strana istraživanja su pokazala da više od polovine đaka završnih razreda veruje da je onlajn nastava negativno uticala na njihovu psihu.

Većina nastavnika smatra da su maske uticale na kvalitet učenja. Kako je kod nas?

Kolege iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja uradile su sa nastavnicima istraživanja o realizaciji nastave na daljinu, i kombinovanog modela, u čemu je učestvovalo više od 52.000 nastavnika, rekao je Pašić u Beogradskoj hronici.

“Sagledali smo situaciju, doneli smo strategiju obrazovanja, svakako da ima uticaja, najvažniji je motivacioni faktor kod dece, nedovoljna fizička aktivnost, motivacija za dodatnim radom – to su zaključci”, kaže on.

Pašić kaže da je ove godine je veliki procenat neposredne nastave, čak 91%, dok je kombinovani model korišćen tek 8% od ukupne nastave.

– Nema prostora za zaključke da je nastavna godina izgubljena, kao što neki vole da kažu.

Da li su nastavnici prepušteni sami sebi

Pašić ukazuje da je nastavnik autonoman, profesionalac koji koncipira svoj godišnji plan, operativni mesečni plan.

Pravilnikom o posebnom programu je definisana situacija kada je vanredno stanje, ratno stanje – moguće je odstupanje 20 odsto od propisanog stanja i svaki nastavnik to zna, a ako ne zna, postoje stručni savetnici koji daju smernice.

Napravili smo pravilnik o posebnom programu za svaki predmet, nastavnici su to mogli da primene, kaže on.

Kada je reč o broju vukovaca koji je, kako se govori, pandemija povećala, Pašić tvrdi da to nije baš tako.

– Isti je procenat vukovaca, nije se povećavao. Pandemija nije uticala na nivo kvaliteta obrazovanja za protekle dve godine, rekao je Pašić.

“Za sada je tako, radićemo i nacionalna testiranja za pojedine razrede, pandemija je u toku, ali se nadamo da će se uskoro završiti”, zaključio je Pašić.

Govoreći o nastavi u Srbiji i svetu, kaže da je u ovom trenutku samo šest zemalja u svetu obustavilo nastavu.

Pašić je izneo i podatke po kojima škole nemaju nikakav uticaj na povećanje zaražavanja u opštoj populaciji.

“Mi smo u Vojvodini krenuli sa onlajn nastavom i u tom periodu škole nisu radile, a broj je i dalje rastao. Poenta priče je da kad se škole otvore, nema rasta broja zaraženih.” – kaže Pašić i dodaje da procenat zaraženih nastavnika opada.

Izvor: RTS/Zelena učionica