Pedagozi i psiholozi analiziraju nove protivepidemijske mere za školarce

3 avgusta, 2020

Kako će deca od septembra ići u školu i po kom modelu, još nije sasvim precizirano, ali ono što je izvesno jeste da će, ukoliko se nastava bude odvijala u učionicama, morati da poštuju mere zdravstvene zaštite.


Maske će biti obavezne i za đake i za nastavnike, obavezno će biti i češće pranje ruku. I distanca će morati da se drži, u učionicama neće smeti da boravi više od 15 dece, a većina škola koje imaju dovoljno prostora najavila je deljenje đaka po grupama.

Za nepoštovanje mera najavljene su i sankcije, pa će deca koja ne budu poštovala mere zaštite – biti kažnjena.

– Disciplina u školama od septembra će morati da bude mnogo stroža nego ranije, te će tako učenik za nenošenje maske prvo biti opomenut, zatim ukoren, a ukoliko nastavi da skida masku i suspendovan – najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević. – Donećemo posebna pravila i uredbu koja važe u vanrednim situacijama da učenik može biti suspendovan, jer ako bi češće skidao masku, on bi ugrožavao bezbednost druge dece. Mere moraju da se poštuju.

A da li će deca, pogotovo ona najmlađeg uzrasta, moći da ispoštuju ove mere? Ko će ih kontrolisati i izricati im kazne? Stručnjaci smatraju da sa najmlađima neće biti problema, jer su oni poslušni, dok će veće muke škole imati sa adolescentima.

– Deca su odgovorna i spremna na nošenje maski, oni su se već na to navikli – kaže nam Marija Trujkić, učiteljica u OŠ “Mladost” na Novom Beogradu. – Odgovornost će biti i na nama, učitelj će biti odgovoran ako dete u učionici nema masku.

Ona kaže da se sa svojim đacima koji u septembru kreću u prvi razred susrela kada su uzmali knjižice u junu i – svi su nosili maske.

Pitaju se i pedijatri

Krizni štab će tek razmatrati modele koje je za početak školske godine predložilo Ministarstvo prosvete. Ovo telo odlučiće i da li će deca nositi maske tokom nastave, ali i proceniti u kojim situacijama bi to moglo da bude obavezno, a o svemu će svoju reč dati i pedijatri.

– Deca su toliko željna škole, učitelja i drugara da im neće biti problem da poštuju sve potrebne mere samo da bi išla u školu – kaže ova učiteljica.

Da neće biti problema sa mališanima, smatra i školski psiholog Branka Tišma, koja ističe da su se oni navikli na mere zaštite i već žive u okolnostima u kojim se nose maske. Po njenom mišljenju, više muka biće sa adolescentima koji žele sami da donose odluke, što se pokazalo sa osmacima na maloj maturi.

– Manja deca su poslušna, to smo videli kada su počeli da idu u školu nakon vanrednog stanja početkom juna. Imala sam primer devojčice koja nije htela da uđe u školu dok nije alkoholom dezinfikovala ruke – kaže Tišma. – Veći problem su roditelji, ima primera da je dete u školi nosilo masku, a onda ga roditelj uzme, i kada izađu iz školskog dvorišta odu u šetnju gde je puno ljudi pa i velika opasnost od zaraze.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama