Педијатар Александра Милетић одговорила да ли је сигурно изводити децу напоље током пандемије

3 априла, 2020

Многи родитељи забринути су због своје деце и начина на који проводе дане током пандемије корона вируса

Већ три недеље људима у Србији се саветује да не излазе напоље без преке потребе како би избегли могућност заразе корона вирусом. Родитељи су постали забринути јер нису сигурни колико квалитетно с децом могу да проведу дан затворени у четири зида.

Сада је најбоље и најсигурније за све да будемо у својој кући, али свеж ваздух и активности на отвореном не може ништа да замени. Деца су пуна енергије и у кући је понекад тешко да се издувају и изморе. Такође, забрањено је посећивање паркова где су многа деца проводила добар део свог дана.

Док неки имају могућност да дете изведу на терасу или двориште, када га нико други не користи, други се прибојавају и оваквог вида изласка напоље и сматрају да су најсигурнији у свом дому.

Зараза је, кажу, могућа и напољу, а колико је сигурно да децу изводимо у двориште објаснила је мр сц. мед. др Александра Милетић, педијатар, која је за Телеграф.рс казала и на који начин ћемо успети да надоместимо недостатак ваздуха и активности напољу док су нам деца у изолацији.

– Јако је важно често проветравање просторије у којој боравите с дететом уз заједничке активности. Ово је јединствено време које нам је дато да проведемо с децом, а надоместићете све тако што ћете им у овом периоду пружити сву љубав – каже др Александра Милетић која у новонасталом ванредном стању помаже родитељима да преброде мале и велике проблеме уз консултације које обавља сваког дана у поподневним часовима.

Када је реч о изласцима на свеж ваздух током пандемије корона вируса наша саговорница објашњава зашто двориште није сигурна опција.

– Није сигурно користити двориште које користи и неко други, јер се излучевине задржавају и на предметима, па ако дете пипне лопту коју је пре тога додирнуо неко ко је болестан може доћи до заразе. Што се терасе тиче она је сигурна уколико је само ви користите, а савет је да је пре сваког изласка дезинфикујете – саветовала је др Александра Милетић.

За сада једини сигуран начин да се ширење вируса заустави јесте да останете код куће и да на најквалитетнији начин проведете време са својом децом.

Извор: Телеграф/Б.К

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама