Pedijatar Aleksandra Miletić odgovorila da li je sigurno izvoditi decu napolje tokom pandemije

Mnogi roditelji zabrinuti su zbog svoje dece i načina na koji provode dane tokom pandemije korona virusa

Već tri nedelje ljudima u Srbiji se savetuje da ne izlaze napolje bez preke potrebe kako bi izbegli mogućnost zaraze korona virusom. Roditelji su postali zabrinuti jer nisu sigurni koliko kvalitetno s decom mogu da provedu dan zatvoreni u četiri zida.

Sada je najbolje i najsigurnije za sve da budemo u svojoj kući, ali svež vazduh i aktivnosti na otvorenom ne može ništa da zameni. Deca su puna energije i u kući je ponekad teško da se izduvaju i izmore. Takođe, zabranjeno je posećivanje parkova gde su mnoga deca provodila dobar deo svog dana.

Dok neki imaju mogućnost da dete izvedu na terasu ili dvorište, kada ga niko drugi ne koristi, drugi se pribojavaju i ovakvog vida izlaska napolje i smatraju da su najsigurniji u svom domu.

Zaraza je, kažu, moguća i napolju, a koliko je sigurno da decu izvodimo u dvorište objasnila je mr sc. med. dr Aleksandra Miletić, pedijatar, koja je za Telegraf.rs kazala i na koji način ćemo uspeti da nadomestimo nedostatak vazduha i aktivnosti napolju dok su nam deca u izolaciji.

– Jako je važno često provetravanje prostorije u kojoj boravite s detetom uz zajedničke aktivnosti. Ovo je jedinstveno vreme koje nam je dato da provedemo s decom, a nadomestićete sve tako što ćete im u ovom periodu pružiti svu ljubav – kaže dr Aleksandra Miletić koja u novonastalom vanrednom stanju pomaže roditeljima da prebrode male i velike probleme uz konsultacije koje obavlja svakog dana u popodnevnim časovima.

Kada je reč o izlascima na svež vazduh tokom pandemije korona virusa naša sagovornica objašnjava zašto dvorište nije sigurna opcija.

– Nije sigurno koristiti dvorište koje koristi i neko drugi, jer se izlučevine zadržavaju i na predmetima, pa ako dete pipne loptu koju je pre toga dodirnuo neko ko je bolestan može doći do zaraze. Što se terase tiče ona je sigurna ukoliko je samo vi koristite, a savet je da je pre svakog izlaska dezinfikujete – savetovala je dr Aleksandra Miletić.

Za sada jedini siguran način da se širenje virusa zaustavi jeste da ostanete kod kuće i da na najkvalitetniji način provedete vreme sa svojom decom.

Izvor: Telegraf/B.K