Pedijatar dr Ida Jovanović o tome kako prepoznati koronu kod dece

11 marta, 2021

Pedijatardr Ida Jovanović rekla je jutros da broj obolele dece raste i da postoji i karakteristična slika po kojoj lekari prepoznaju da li dete ima kovid 19 ili neku drugu respiratornu infekciju.

– Broj raste, a procenat je veći nego ranije. I u ranijim sojevima, dete je moglo da oboli ali ređe. Čak za 50 do 100 odsto je veći broj dece, ali i dalje ređe odraslih. Imaju blaže kliničke slike, boluju par dana ali inficiraju celu porodicu. Toliko je sada zarazan ovaj soj. Infektivnost se povećala, dečja tkiva imaju manje receptora od odraslih, ali virus sada i sa manjom koncentracijom može da izazove bolest. Novi soj se neverovatno brzo razmnožava i deca obole – rekla je doktorka Jovanović.

Deca i odrasli leče se slično, ali postoje specifične kliničke slike, multisistemske, koje se ne viđaju kod odraslih.

– Intenzivno zapaljensko stanje se dogodi i tada je dete životno ugroženo. To je mali procenat, recimo, od 500.000 preminulih u Americi, samo je 270 bilo dece – rekla je ona na TV Prva.

Dr Jovanović kaže da je jedna stavka kod dijagnostike korone ključna.

– Kod dece upala pluća nije tako česta, danas svako zapaljenje pluća izaziva sumnju na kovid. Dete može imati i temperaturu, febrilno stanje ili druge simptome, ali karakteristično za kovid je da je rendgenološka slika veoma specifična. Dete koje ima znakove korone odmah se testira, pa dijagnoza nije teška – rekla je ona.

Doktorka objašnjava da se deca brzo oporave kod blaže kliničke slike.

– Adolescenti koji se aktivno bave sportom, ne smeju tri meseca po završetku bolesti da idu na treninge ako ih imaju često, 4-5 puta nedeljno. Upala srčanog mišića može da se dogodi a to je veoma ozbiljno stanje. Kod odraslih, više od 70 odsto ljudi koji su preležali imaju neki vid upale. Kod dece ta ispitivanja još nisu gotova, ali veliki napor se ne savetuje – rekla je dr Jovanović

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama