Педијатар о јачању имунитета: Не кљукајте децу суплементима

3 маја, 2020

И ви и дете сте скоро по цео дан у четири зида, карантину никад краја и већ вас мучи и сама помисао на повратак у школу кад све ово буде иза нас. Питате се како ће се ваш малишан изборити са свим вирусима који ће тада вребати, а ту је и корона… Педијатар Славко Душанов открива зашто не треба да га кљукате суплементима и шта је најбоље чинити за имунитет вашег детета.

Foto: Canva

“Нема сумње да многи родитељи помисле како дете не излази напоље месец, два, сигурно му је пао имунитет, па му дају разне суплементе. То није право решење, чак може да направи штету која ће се видети тек годинама касније”, упозорава педијатар Славко Душанов.

Он подсећа да се имунитет код деце не ствара за месец дана или пет месеци, он сазрева годинама и за то време деца се прокуже на разне вирусе.

“То су ови такозвани наши вируси. Дакле, свако дете које је некад имало контакт са неким од тих уобичајених вируса ствара у себи антитела која га штите у случају неке поновне инфекције, чак и ако у међувремену прође неколико месеци”, тврди наш саговорник.

Нема сумње и да ће по пвратку у клупе бити болешљивих малишана, али родитељи не треба много да се брину, каже Славко Душанов.

“Биће мало кијавице сигурно и разболевања, прехладе. С лепим временом иду и ти такозвани летњи вируси који изазивају повраћања, али неће то бити ништа страшно”, каже наш саговорник.

Како каже, нема бриге за оне који иначе имају добар имунитет јер он, сем код тешких болести попут леукемије или ХИВ-а, не може толико да ослаби па да детету нека инфекција по доласку у колектив угрози живот.

“Важно је знати да се ништа не може решити на брзину јер се имунитет формира годинама, и то најбоље физичком активношћу и разноврсном здравом исхраном. Нажалост, деца и иначе, пре свега овога са ковидом, нису довољно била напољу и играла се, па им ово и није велика промена, будући да су превише за рачунаром и телефоном. Стога је прави савет да сада у изолацији импровизују и она и родитељи. Играјте се, вежбајте, прескачите вијачу. И наравно, храните се здраво, као што би и иначе требало.

Корона и даље непознаница

С друге стране, што се тиче ковида 19, то јест дилеме како ће се ствари развијати кад дође време за повратак у вртиће и школе, то нам је свима и даље непознаница.

“То све зависи од надлежних, од кризног штаба и стручњака. Они ће рећи да ли ће деца тада носити маске, вероватно ће бити неопходно неко другачије понашање. Али то ћемо тек видети када се струка изјасни, па деца и родитељи добију инструкције”

Питају се многи родитељи и да ли ће деца после овог ванредног стања бити подложнија корони.

“Јасно је да, ако деца у међувремену нису била заражена короном, она немају антитела у себи, па је све то за сада и даље непознаница за нас. Ипак, бројни досадашњи подаци кажу да деца пролазе са лакшом клиничком сликом, што је врло охрабрујуће“, каже за крај др Душанов.

Аутор: Невена Димитријевић

Извор: Нова

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама