Pedijatar o jačanju imuniteta: Ne kljukajte decu suplementima

3 maja, 2020

I vi i dete ste skoro po ceo dan u četiri zida, karantinu nikad kraja i već vas muči i sama pomisao na povratak u školu kad sve ovo bude iza nas. Pitate se kako će se vaš mališan izboriti sa svim virusima koji će tada vrebati, a tu je i korona… Pedijatar Slavko Dušanov otkriva zašto ne treba da ga kljukate suplementima i šta je najbolje činiti za imunitet vašeg deteta.

Foto: Canva

“Nema sumnje da mnogi roditelji pomisle kako dete ne izlazi napolje mesec, dva, sigurno mu je pao imunitet, pa mu daju razne suplemente. To nije pravo rešenje, čak može da napravi štetu koja će se videti tek godinama kasnije”, upozorava pedijatar Slavko Dušanov.

On podseća da se imunitet kod dece ne stvara za mesec dana ili pet meseci, on sazreva godinama i za to vreme deca se prokuže na razne viruse.

“To su ovi takozvani naši virusi. Dakle, svako dete koje je nekad imalo kontakt sa nekim od tih uobičajenih virusa stvara u sebi antitela koja ga štite u slučaju neke ponovne infekcije, čak i ako u međuvremenu prođe nekoliko meseci”, tvrdi naš sagovornik.

Nema sumnje i da će po pvratku u klupe biti bolešljivih mališana, ali roditelji ne treba mnogo da se brinu, kaže Slavko Dušanov.

“Biće malo kijavice sigurno i razbolevanja, prehlade. S lepim vremenom idu i ti takozvani letnji virusi koji izazivaju povraćanja, ali neće to biti ništa strašno”, kaže naš sagovornik.

Kako kaže, nema brige za one koji inače imaju dobar imunitet jer on, sem kod teških bolesti poput leukemije ili HIV-a, ne može toliko da oslabi pa da detetu neka infekcija po dolasku u kolektiv ugrozi život.

“Važno je znati da se ništa ne može rešiti na brzinu jer se imunitet formira godinama, i to najbolje fizičkom aktivnošću i raznovrsnom zdravom ishranom. Nažalost, deca i inače, pre svega ovoga sa kovidom, nisu dovoljno bila napolju i igrala se, pa im ovo i nije velika promena, budući da su previše za računarom i telefonom. Stoga je pravi savet da sada u izolaciji improvizuju i ona i roditelji. Igrajte se, vežbajte, preskačite vijaču. I naravno, hranite se zdravo, kao što bi i inače trebalo.

Korona i dalje nepoznanica

S druge strane, što se tiče kovida 19, to jest dileme kako će se stvari razvijati kad dođe vreme za povratak u vrtiće i škole, to nam je svima i dalje nepoznanica.

“To sve zavisi od nadležnih, od kriznog štaba i stručnjaka. Oni će reći da li će deca tada nositi maske, verovatno će biti neophodno neko drugačije ponašanje. Ali to ćemo tek videti kada se struka izjasni, pa deca i roditelji dobiju instrukcije”

Pitaju se mnogi roditelji i da li će deca posle ovog vanrednog stanja biti podložnija koroni.

“Jasno je da, ako deca u međuvremenu nisu bila zaražena koronom, ona nemaju antitela u sebi, pa je sve to za sada i dalje nepoznanica za nas. Ipak, brojni dosadašnji podaci kažu da deca prolaze sa lakšom kliničkom slikom, što je vrlo ohrabrujuće“, kaže za kraj dr Dušanov.

Autor: Nevena Dimitrijević

Izvor: Nova

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama