Педијатар: У неком тренутку ће бити потребно да вакцинишемо и децу

“Британски сој коронавируса одговоран је за тренутно дупло већи број оболеле деце него пре месец дана, али тешка клиничка слика јавља се са истом учесталошћу као и код осталих сојева, а пошто је сада број заражене деце већи, и апсолутни број пропорционално мора да расте”, каже председник Удружења педијатара Србије Георгиос Константинидис.

Foto: Canva

– Дефинитивно има више деце и са тежом клиничком сликом, јер је више оболелих – наводи он.

Указује и да деца слабо преносе вирус, посебно када су асимптоматска, и да њихова вакцинација није тренутно приоритет, већ је потребно да се прво вакцинишу одрасли, чиме ће најбоље заштитити и децу од обољевања, рекао је он и додао:

– Заблуда иницијална је била да британски сој изазива тежу клиничку слику. Клиничка слика је мање-више иста, али како одређени постотак деце има најтежу, тако је остао и сада, али с обзиром на већи број оболелих, дефинитивно има и више деце са тежом клиничком сликом – појашњава доктор Константинидис и додаје да је једна од карактеристика британског соја да се лакше преноси код деце и адолесцената.

На питање да ли је време да деца почну да се вакцинишу, он истиче да је велики заговорник вакцинације, “и апсолутно ће у једном тренутку бити потребно да вакцинишемо децу, али је сада приоритет да се вакцинишу одрасли, за децу има времена”.

– “Фајзер” је у марту завршио испитивања за узраст између 12 и 15 година, почео је тек за млађе, пре септембра неће нигде почети (вакцинација), али то не треба да буде приоритет. Најбоље ћемо заштитити осетљиве категорије – децу и труднице, тако што ће се прво вакцинисати они који могу и треба да се вакцинишу – указује Константинидис, преноси Блиц.

А како родитељ да зна да треба да тестира дете, с обзиром на то да је пролеће доба и алергија, доктор поручује да “већ и врапци знају да деца могу често имати асимптоматске облике, не треба толико инсистирати на тестирању”.

– Наравно, када постоји податак о контакту са оболелим или дете има оболелог у породици, а истовремено има клиничку слику, треба размишљати о тестирању – каже он и додаје да је време показало да су лекари довољно верзирани, и да дете просто треба тестирати када то лекар каже.

Извор: Блиц