Pedijatri traže odlaganje početka drugog polugodišta ili onlajn nastavu

17 januara, 2022

“S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju i karakteristike omikron soja koji se mnogo brže širi i u većoj meri nego prethodni sojevi zahvata i decu, Udruženje pedijatara Srbije preporučuje da se polazak u školu na klasičan način odloži ili da se nastava organizuje onlajn”, navodi se u saopštenju Udruženja koje je danas poslato.

Pedijatri podsećaju da je stav Udruženja od početka pandemije bio da je važno da se nastava odvija “uživo”, odnosno da tom modelu treba dati prednost kad god je to moguće.

Međutim, oni sada smatraju da bi đaci trebalo da idu na onlajn nastavu ili da se raspust produži. Kako stoji u saopštenju, bar na dve nedelje.

“Imajući u vidu da se epidemiološka situacija u populaciji dece vrlo brzo menja nagore i da je karakteriše masovnost zaražavanja od omikron soja koronavirusa, ali i udruženost sa pretnjom od zaražavanja virusom gripa, UPS smatra da bi početak škole na klasičan način (“povratak u klupe”) izvesno rezultirao ogromnim brojem novozaražene i većim brojem hospitalizovane dece, uz podsećanje da klinički tok i ishod infekcije omikronom još uvek nisu do kraja poznati”, ističe se u saopštenju.

Podseća se i da je obuhvat vakcinacijom onih grupa kod kojih je vakcina odobrena i preporučena (deca starija od 12 godina) samo simboličan, te da vakcina za mlađe od 12 godina u Srbiji još nije registrovana, pa se zato smatra da su đaci u ovom trenutku najnezaštićenija grupa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Pedijatri traže odlaganje početka drugog polugodišta ili onlajn nastavu"

  1. Dejan kaže:

    Ruzic neka posalje svoju dwcu u skoli nije on svestan da su vise od polovine deca bolesna kakva skola online ili produzetak raspusta

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama