Penzije bez penala posle 65. godine?

18 aprila, 2017

Inicijativa samostalnog sindikata “prošla” socijalno-ekonomski savet. Vladina konačna odluka posle finansijske analize

SOCIJALNO-EKONOMSKI savet, koji sačinjavaju reprezentativni sindikati, poslodavci i predstavnici Vlade, prihvatio je na današnjoj sednici inicijativu Saveza samostalnih sindikata Srbije da se ukinu kazneni poeni za sve penzionere nakon što napune 65 godina. Ovaj predlog sada ide pred Vladu, a konačna odluka biće doneta posle finansijske analize. Promena nekih članova zakona očekuje se do kraja godine, ali nadležni ne navode kojih konkretno.
Prema sadašnjem Zakonu o PIO, svima koji napuste radno mesto pre propisanog broja godina života penzija se na mesečnom nivou umanjuje za 0,34 odsto. To znači da prevremena penzija može da bude niža za maksimalno 20,5 odsto, i ona se prima doživotno. Međutim, prema predlogu sindikata koji je usvojio SES, prevremena penzija primala bi se samo do 65. rođendana, a posle toga – puna.
Promena zakona, ukoliko je bude, važiće za sve radnike, a ne samo za zaposlene u preduzećima u restrukturiranju, kako se ranije moglo čuti. Na godišnjem nivou to je veliki novac koji ode na penale za one koji ionako imaju mala primanja. To ne izdvaja samo poslodavac, već svaki zaposleni ima obavezu po zakonu da daje 14 odsto svoje zarade za penziono. Plata bi, dakle, bila veća za taj iznos da to ne moramo da izdvajamo.
– Član 70a Zakona o PIO nepravedan je naročito prema radnicima koji rade teške fizičke poslove i za one koji su izgubili posao pa moraju, ne svojom voljom, u prevremenu penziju – kaže Ljubisav Orbović, predsednik SSSS. – Očekujemo da Vlada nađe adekvatno rešenje i da se ova izmena unese u zakon.
Za Aleksandra Vulina, ministra za rad, prihvatanje ove inicijative je još jedan znak da socijalni dijalog u Srbiji postoji i da se u proteklih godinu dana dosta uradilo na ovom planu.
– Vlada će izaći sa svojim stavom o ovom pitanju posle ekonomske analize stanja i tada ćemo znati da li je ovo uopšte moguće – rekao je Vulin. – Primera radi, ljudi koji imaju beneficirani radni staž idu u penziju sa 61 godinom i sadašnji zakon im ukida ove povlastice.
Kako je naglasio ministar, nema preciznih podataka o tome koliko je penzionera oštećeno postojećim propisima, a ni konkretnog predloga da li će ukidanje kaznenih poena važiti retroaktivno za one koji su već napustili radno mesto, ili samo za buduće penzionere.
J. Ž. SKENDERIJA
Izvor: Novosti
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama