Pet ideja za poklon-knjigu o roditeljstvu – za mame ili buduće mame

decembar 24, 2021

Novogodišnjim praznicima i poklonima najviše se raduju deca, razume se. To ipak ne znači da i mi, odrasli, ne volimo kad nas neko obraduje i time pokaže da smo mu važni. Ispod jelke se može naći i sitnica, nešto lepo i lično, nešto što će onom kome je namenjeno izmamiti osmeh. A poklon koji nikad ne izlazi iz mode je, naravno, knjiga.

I iako ste kod nas navikli da pronalazite predloge lepih i zanimljivih knjigopaketića za decu, ovog puta vam dajemo drugačiju ideju – knjige koje za praznike možete pokloniti roditeljima, a pre svega mamama i budućim mamama. Jer, budimo iskreni, veliku, baš veliku većinu čitalaca knjiga o roditeljstvu čine upravo mame. I svaka od njih obradovaće se jednom takvom poklonu.

Pet knjiga u nastavku ovog teksta odličan su alat za prevazilaženje roditeljskih kriza, razumevanje detetovog sveta, rešavanje situacija koje su mladim roditeljima nove, ali i pomoćnik svim roditeljima koji žele da uživaju u roditeljstvu umesto da im ono bude neprestana briga. 

Ilustrovani ključ za roditeljske krize

Ilustrovani ključ za roditeljske krize je treća knjiga iz edicije Ilustrovani vodiči za roditelje. Nakon što su se u priručnicima Ilustrovani ključ za dečje krize i Ilustrovani ključ za tinejdžerske krize na humorističan a ipak stručan način bavile decom i tinejdžerima, francuske autorke An-Kler Klajndinst i Linda Koraca se u novoj knjizi usredsređuju na roditeljski par i na partnerske, roditeljske i porodične krize koje prate svakodnevni život.

Autorke polaze od činjenice da roditelji sa mnogih strana dobijaju savete o roditeljskim zadacima, kao i mnoštvo preporuka koje se odnose na veštinu roditeljstva, ali da pri tome može biti zanemarena bračna dimenzija roditeljske zajednice.

Smatraju da roditelji dobijaju malo ili nimalo preporuka o tome kako da održe odnos kao par i kako da u tom odnosu pružaju jedno drugom podršku, rešavaju teškoće, prihvataju razlike, razvijaju međusobno poštovanje, neguju solidarnost i prevazilaze različita iskušenja.

U knjizi su predstavljene razne situacije koje mogu izazvati krizu osvetljavajući ih s različitih strana, a potom se pokazuje na koje se sve načine te krize mogu savladati. Prateći roditeljski i supružnički par, autorke pozivaju čitaoca da poradi na sebi i s partnerom kako bi njihov odnos bio bolji. Daju niz predloga roditeljima kako da svoju vezu učine trajnom i postojanom, kao i kako da steknu i dalje razvijaju relacione veštine potrebne za skladan bračni, roditeljski i porodični život.

Šta da očekujete dok čekate bebu – najprodavanija knjiga o trudnoći NA SVETU

Pred nama se nalazi novo, od korice do korice izmenjeno i dopunjeno izdanje detaljnog i sveobuhvatnog vodiča kroz trudnoću američke autorke Hajdi Murkof. U ovoj, u svetu najprodavanijoj knjizi o trudnoći nalazi se sve ono što budući roditelji treba da znaju o devet meseci od začeća do porođaja i o periodu neposredno posle bebinog dolaska. Novo izdanje sadrži najsavremenije informacije o svemu što je u vezi s trudnoćom (od prenatalnih skrininga, bezbednih lekova, aktuelnih načina porađanja i sl.), podroban prikaz bebinog prenatalnog razvoja iz nedelje u nedelju, mnoštvo praktičnih saveta i preporuka koji se odnose na sve aspekte života za vreme trudnoće i neposredno posle porođaja, kao i posebne priloge namenjene očevima.

Zašto ne treba da budete savršen roditelj

Zašto ne treba da budete savršen roditelj naziv je novog priručnika Nevene Lovrinčević.

U knjizi se govori o izazovima savremenog roditeljstva. Kroz nekoliko poglavlja (Moje dete je izuzetno; Učiteljica je nepravedna; Stvarno nemam vremena; Ne želim da sputavam detetovu ličnost; Sve je pod kontrolom i dr.) autorka govori o najčešćim dilemama roditelja koji danas vaspitavaju decu – kako pronaći pravu meru između sputavanja i slobode, koje su posledice insistiranja na uspehu po svaku cenu, na koji se način uhvatiti ukoštac sa ulogom društvenih mreža u životu dece i mnogim drugim.

Ovaj priručnik nije za one koji žele da postanu savršeni roditelji – jer roditelj koji ne pravi greške ne postoji – već za one koji žele da neka svoja uverenja i ponašanje preispitaju kako bi za izazove roditeljstva pronašli prava rešenja i svoj odnos sa detetom učinili funkcionalnijim.

Mirnije, lakše, srećnije roditeljstvo

Lako je slagati se s decom i uživati u njima kada su dobra. Ali kada su neposlušna, drska ili kad žele da se svađaju, najčešće se iznerviramo, upustimo se s njima u raspravu, počnemo da pretimo, zvocamo ili vičemo. Ako vas ovo podseća na uobičajene situacije u vašoj kući, onda je knjiga Mirnije, lakše, srećnije roditeljstvo baš za vas. U njoj američka autorka Noel Dženis-Norton predstavlja delotvorne tehnike koje svakodnevni porodični život mogu učiniti harmoničnijim. Autorka tvrdi da roditelji koji ovladaju opisanim tehnikama i počnu da ih primenjuju neće više voditi neprekidne borbe s decom jer će ona postati poslušnija, samostalnija, obzirnija, samopouzdanija i spremnija za saradnju.

Ljubi me mnogo!

Knjiga Ljubi me mnogo! neobičan je priručnik o roditeljstvu španskog autora Karlosa Gonsalesa. Napisana je u odbranu dece, ali isto tako i u odbranu roditelja, onih roditelja koji žele da vaspitavaju decu prirodno, reagujući spontano na njihove potrebe, grleći ih i mazeći, polazeći od sopstvenih osećanja, a ne od pravila.

Ne baveći se, međutim, zaslugama svakog deteta ponaosob, mnogi (roditelji, psiholozi, učitelji, pedijatri i javnost uopšte) imaju unapred formirano i uopšteno mišljenje o dečjoj dobroti ili zloći. Deca su „anđelčići“ ili „mali tirani“; plaču zato što pate ili zato što nas zavitlavaju; potrebni smo im ili nas iskorišćavaju. Od te prvobitne koncepcije zavisi hoćemo li sopstvenu decu doživljavati kao prijatelje ili kao neprijatelje.

Autor poziva roditelje da se u odgajanju i vaspitavanju dece oslone pre svega na ljubav i sopstvene instinkte. Ovom knjigom on pokazuje da vaspitavanje zasnovano na spontanosti ne mora biti pogrešan izbor, kao što to smatraju zagovornici vaspitanja zasnovanog na strogim pravilima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama