Pet mitova o adaptiranom mleku na koje ne treba obraćati pažnju

22 februara, 2018

Iz naslova će se možda učiniti da tekst piše mama koja je posegla za adaptiranim mlekom jer joj je tako bilo lakše. Pa sad želi da opravda taj izbor. Zato odmah želim da kažem – dojila sam oba svoja deteta. Jedno 17 meseci, drugo sa ima 20 i kraj dojenju se ne nazire. Majčino mleko je nesumnjivo NAJBOLJA hrana za bebu. To je, valjda, svima jasno. Jedna sam od onih koja u sebi prevrće očima na uobičajena pravdanja („Nisam imala dovoljno mleka”, „beba je plakala, pa neću je valjda pustiti da gladuje da bih ja bila velika dojilja” itd, sami nastavite niz). Ali, još gore prevrćem očima na sve one koji tvrde da je formula otrov, da je to kao fast-fud za bebe, da će deca koja se formulom hrane biti veštački debela… Ne samo zato što sve ovo uglavnom nije istina, već i zbog toga što nikad ne znate kada ćete takvim rečima povrediti majke koje zaista nisu mogle da doje. Ne zato što nemaju mleka, jer takvih je zaista malo, baš kao i u životinjskom svetu. Već zbog toga što su možda na nekoj terapiji, možda podvrgnute lečenju, možda iz bilo kog razloga, ne svojom voljom, moraju biti odvojene od deteta. Zbog tih majki, kojima je već dovoljno teško što svoju decu ne mogu da doje, jednostavno nije u redu na formulu gledati sa zgražavanjem.

Zato smo malo istražili i izdvojili pet velikih mitova koji prate priču o adaptiranoj formuli i zbog kojih majke osećaju krivicu dok svoju decu hrane na flašicu.

Bebe koje se hrane formulom ne mogu da ostvare tu blizinu i kontakt sa majkom koje mogu dojene bebe

Nije tačno! Istina je da bojene bebe imaju jako mnogo kontakta „koža-na-kožu” upravo jer dojenje to zahteva. Neke stare studije tvrdile su da dete trpi trajne posledice ukoliko par sati nakon rođenja ne dobije dojku i ne oseti dodir „koža-na-kožu”. Ali ovo nikad nije empirijski dokazano, kao ni to da bebeo koje nisu dojene ne mogu ostvariti duboku vezu s majkom, isto kao i dojene bebe.
Na kraju krajeva, pripremite flašicu i jednostavno skinite sebe i dete i dobićete taj dragoceni dodir koji bebama jako puno znači. U to nema sumnje.
“No family should ever feel guilty or ashamed for formula feeding,” Dr. Steven Abrams, chairperson of the American Academy of Pediatrics Committee on Nutrition explains. “That serves no purpose is not consistent with what we know about feeding babies.”

Formula je nutritivno daleko slabija od majčinog mleka

Naravno da postoje razlike između majčinog mleka i formule, ali one imaju veoma malo veze sa nutritivnim vrednostima hrane koju dete dobija, reči su doktora Stivena Abramsa, predsednika Američkog udruženja pedijatara.. Proteini, minerali, vitamini koji se nalaze u formuli moraju ispuniti određene standarde da bi se mleko našlo u prodaji.
Ono što se ne može osporiti jeste inferiornost formule u odnosu na majčino mleko kada je reč o imunološkoj podršci. I to je jedan od glavnih razloga zbog kog bi svaki pedijatar trebalo da podstiče majke koje mogu – da doje.

Skuplje formule su po svom sastavu „bliže majčinom mleku”

Sve formule koje se nađu u slobodnoj prodaji moraju ispuniti određene nutritivne i druge standarde. I to je jedino što je važno da znate kad birate hranu za bebu. Apsolutno je netačno da su skuplja mleka bolja, kvalitetnija ili bezbednija za dete.
„Iz tog razloga, kad me roditelji pitaju koju formulu da izaberu, ja im kažem – najjeftiniju.”, kaže dr Abrams. „Neke od stvari koje proizvođači skupljih formula pokušavaju da predstave kao dodatne vrednosti za dete, uglavnom su prosti marketinški trikovi.”
Ono što dr Abrams savetuje jeste da kada jednom izaberete formulu koja bebi odgovara, trebalo bi tog izbora da se držite.

Formula je odgovorna za gojaznost kod dece

Za ovo možemo reći da je donekle mit. Postoje izvesni dokazi koji povezuju rizik od gojaznosti sa korišćenjem formule, ali razlog tome nije sama formula. Uglavnom su odgovorni roditelji koji ne prate uputstva proizvođača. Ispostavilo se da veoma često detetu pripremaju više nego što je na pakovanju naznačeno. Dakle, ako na kutiji piše 90 mililitara, ne pripremajte 120 zato što dete može da popije.

Formula nikad nije dobar izbor

Formula nije dobar izbor za bebe koje imaju zdrave majke koje nemaju prepreka da doje, osim malo više nespavanja i dodatnog truda da se uspostavi laktacija. Ali, postoje situacije u kojima je formula jedini izbor, a koje smo pomenuli na početku teksta. Majke čiji je formula jedini izbor ne treba da brinu. Ili, što bi moja baka rekla – neka im to bude najveći problem u životu i biće srećni.
A. C.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Pet mitova o adaptiranom mleku na koje ne treba obraćati pažnju"

  1. Natasa kaže:

    Odlican text. Ja sam majka koja je prvo dete dojila do 20 meseci, potom je doslo drugo i tada sam rekla 6 meseci i dosta. Zelim da kazem da svako treba da radi kako zeli i nije greh priznati cak i da mu je lakse. Jer zivot je maraton i mnogo zahtevnijih i komleksnijih situacija u zivotu ima od cijeg resavanja i reagovanja mnogo vise zavisi u kakvu ce osobu da izraste dete. Zato opusteno i bez presije i napada.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama