Пет митова о адаптираном млеку на које не треба обраћати пажњу

Из наслова ће се можда учинити да текст пише мама која је посегла за адаптираним млеком јер јој је тако било лакше. Па сад жели да оправда тај избор. Зато одмах желим да кажем – дојила сам оба своја детета. Једно 17 месеци, друго са има 20 и крај дојењу се не назире. Мајчино млеко је несумњиво НАЈБОЉА храна за бебу. То је, ваљда, свима јасно. Једна сам од оних која у себи преврће очима на уобичајена правдања („Нисам имала довољно млека”, „беба је плакала, па нећу је ваљда пустити да гладује да бих ја била велика дојиља” итд, сами наставите низ). Али, још горе преврћем очима на све оне који тврде да је формула отров, да је то као фаст-фуд за бебе, да ће деца која се формулом хране бити вештачки дебела… Не само зато што све ово углавном није истина, већ и због тога што никад не знате када ћете таквим речима повредити мајке које заиста нису могле да доје. Не зато што немају млека, јер таквих је заиста мало, баш као и у животињском свету. Већ због тога што су можда на некој терапији, можда подвргнуте лечењу, можда из било ког разлога, не својом вољом, морају бити одвојене од детета. Због тих мајки, којима је већ довољно тешко што своју децу не могу да доје, једноставно није у реду на формулу гледати са згражавањем.

Зато смо мало истражили и издвојили пет великих митова који прате причу о адаптираној формули и због којих мајке осећају кривицу док своју децу хране на флашицу.

Бебе које се хране формулом не могу да остваре ту близину и контакт са мајком које могу дојене бебе

Није тачно! Истина је да бојене бебе имају јако много контакта „кожа-на-кожу” управо јер дојење то захтева. Неке старе студије тврдиле су да дете трпи трајне последице уколико пар сати након рођења не добије дојку и не осети додир „кожа-на-кожу”. Али ово никад није емпиријски доказано, као ни то да бебео које нису дојене не могу остварити дубоку везу с мајком, исто као и дојене бебе.
На крају крајева, припремите флашицу и једноставно скините себе и дете и добићете тај драгоцени додир који бебама јако пуно значи. У то нема сумње.
“No family should ever feel guilty or ashamed for formula feeding,” Dr. Steven Abrams, chairperson of the American Academy of Pediatrics Committee on Nutrition explains. “That serves no purpose is not consistent with what we know about feeding babies.”

Формула је нутритивно далеко слабија од мајчиног млека

Наравно да постоје разлике између мајчиног млека и формуле, али оне имају веома мало везе са нутритивним вредностима хране коју дете добија, речи су доктора Стивена Абрамса, председника Америчког удружења педијатара.. Протеини, минерали, витамини који се налазе у формули морају испунити одређене стандарде да би се млеко нашло у продаји.
Оно што се не може оспорити јесте инфериорност формуле у односу на мајчино млеко када је реч о имунолошкој подршци. И то је један од главних разлога због ког би сваки педијатар требало да подстиче мајке које могу – да доје.

Скупље формуле су по свом саставу „ближе мајчином млеку”

Све формуле које се нађу у слободној продаји морају испунити одређене нутритивне и друге стандарде. И то је једино што је важно да знате кад бирате храну за бебу. Апсолутно је нетачно да су скупља млека боља, квалитетнија или безбеднија за дете.
„Из тог разлога, кад ме родитељи питају коју формулу да изаберу, ја им кажем – најјефтинију.”, каже др Абрамс. „Неке од ствари које произвођачи скупљих формула покушавају да представе као додатне вредности за дете, углавном су прости маркетиншки трикови.”
Оно што др Абрамс саветује јесте да када једном изаберете формулу која беби одговара, требало би тог избора да се држите.

Формула је одговорна за гојазност код деце

За ово можемо рећи да је донекле мит. Постоје извесни докази који повезују ризик од гојазности са коришћењем формуле, али разлог томе није сама формула. Углавном су одговорни родитељи који не прате упутства произвођача. Испоставило се да веома често детету припремају више него што је на паковању назначено. Дакле, ако на кутији пише 90 милилитара, не припремајте 120 зато што дете може да попије.

Формула никад није добар избор

Формула није добар избор за бебе које имају здраве мајке које немају препрека да доје, осим мало више неспавања и додатног труда да се успостави лактација. Али, постоје ситуације у којима је формула једини избор, а које смо поменули на почетку текста. Мајке чији је формула једини избор не треба да брину. Или, што би моја бака рекла – нека им то буде највећи проблем у животу и биће срећни.
А. Ц.