Pet načina da podstaknete bolju koncentraciju kod dece

Školski pribor je razbacan svuda okolo. Radni listovi rašireni po trpezarijskom stolu. Računari koje naizmenično spuštamo gde god se nađe čisto i mirno mesto. Kovid19 nam je pomerio granice i uticao, kako na organizovanost našeg prostora, tako i na organizovanost našeg uma. Rezultat ovoga nije samo buka tokom celog dana, već konstantno zujanje u našim mislima i otežana usredsređenost svih članova porodice, pa čak i dece, iako oni prave najviše buke.

Foto: Canva

Iako ne držimo baš sve konce u rukama, postoji način da preuzmemo kontrolu nad svojim umom i da osnažimo decu da urade isto. Zato, pre nego što predate borbu i 2020. godinu okarakterišete kao ometača, isprobajte ovih pet saveta. Kada je reč o našem mozgu i sposobnosti da se usredsredimo, razlike koje vremenom postaju sve veće, mogu stvoriti efekat kotrljajuće snežne grudve.

Redovno raspremajte radni sto

Nered može delovati bezazleno, ali nam stalno odvlači pažnju. Istraživači sa Prinston Univerziteta su otkrili da vizuelni korteks može biti pretrpan stvarima koje nisu bitne za obavljanje zadataka, što otežava koncentrisanje i efikasno delovanje. Neurednost može biti začarani krug, koji može započeti neurednim životnim prostorom, ali se uvek završava mentalnim neredom, što samo vodi ka još neurednijem životnom prostoru.

Ambicija da se cela soba održi urednom tokom pandemije ipak može biti prevelika. Zato cilj koji ima veće šanse da bude ostvaren je da održavate radni sto Vašeg deteta urednim. Ono što je još bolje jeste da ovo bude odgovornost Vašeg deteta. Na kraju, ako je obavljanje poslova pokazatelj uspeha, dati detetu odgovornost za njegov prostor za učenje može dati dvostruki rezultat.

Pustite dete da Vas nečemu nauči

Podučavanje je jedna od najboljih tehnika učenja. Podučavanje zahteva da Vaše dete organizuje svoje misli, radi više i priseti se onog što je bilo teško u vezi sa nekom temom i na taj način pojačava učenje. Podučavanje može čak i od diletanta napraviti eksperta u određenom polju. Zato napravite pauzu od podučavanja i nadgledanja svog deteta i pitajte ga da Vama, bratu, sestri ili čak onlajn prijatelju objasni nešto. Pored toga, deca vole da uče jedni od drugih, čime proširuju zajednička interesovanja i tako se stvaraju prijateljstva.

Učite pomoću muzike

Da li Vaše dete ima problem da upamti tablicu množenja ili glavne gradove? Upotrebite melodiju poznate pesme da olakšate učenje. Muzika nam pomaže da bolje upamtimo stvari kroz proces koji se naziva „komadanje“. Ovim procesom uzimamo pojedinačne informacije i grupišemo ih u veće jedinice – komade (chunks). Naše kratkoročno pamćenje može odjednom da primi samo oko sedam jedinica podataka. Melodija i ritam nam omogućavaju da smestimo više materijala u svaku celinu povezujući reči i fraze u zvuk.

Foto: Canva

Pesma abecede je sjajan primer ovog procesa. Bez pesme deca bi naučila 26 slova kao 26 različitih informacija. To je mnogo teže zapamtiti nego slova grupisana u melodiju poput „L, M, N, O, P“. Jedno upozorenje – muzika je korisna u učenju samo kada su Vam ritam i melodija već poznati. Zato, podstaknite dete da istorijske činjenice doda nekoj melodiji koju već zna.

Spojite decu sa prirodom

Priroda deci uliva osećaj mira, smirenosti i ravnoteže. Podmlađuje um i poboljšava fokus. Takođe drži decu znatiželjnim u otkrivanju sveta oko njih. Stručnjaci su uvideli poboljšanje kod ljudi koji imaju depresiju, autizam, ADHD sindrom i drugih neuroloških pacijenata koji provode vreme u prirodi. Društvena okupljanja su nam van dometa, ali ipak možemo uživati u veličanstvenoj prirodi. Šetnje u prirodi i posete lokalnim rezervatima su aktivnosti koje su nam svima lako dostupne.

U prirodi takođe možete pokazati deci kako da stvari koje uče u školi primene u stvarnom.

Pokrenite se

Tako je, vežbanje je odlično za Vaše srce i raspoloženje. Isti taj endorfin zbog čijeg lučenja se osećate dobro nakon vežbanja, Vam pomažu da se koncentrišete i izoštrite um. Kod odraslih vežbanje stimuliše rast nervnih ćelija i sprečava njihovo propadanje koje je sastavni deo starenja.

Svi bi mogli više da vežbamo tokom pandemije. Zašto ne biste izazvali svoje dete u takmičenju u skakanju? Ili koristite merač koraka da vidite ko može više da šeta tokom dana? S obzirom na to da je sedenje štetno skoro kao i pušenje, možda Vaše dete može da prisustvuje onlajn času tako što će da stoji za nekim višim radnim stolom. Pored toga, kratki treninzi mogu poboljšati san. Zato, ukoliko do sada niste vežbali, ovo je sasvim dovoljan razlog da počnete!

Priredila: Jasmina Đurović