Pet odličnih knjiga sa zadacima za razvijanje intelekta i kreativnosti

15 jula, 2019

Raspust je svakako vreme za odmor i igru. Najbolje napolju, što više. Ali, kada je leto i raspust, dan traje duže, pa se ima vremena za sve – igru napolju, čitanje, poneki crtani film, pa i malo glavolomki. Izuzetno je važno da decu naučite da knjige nisu samo obaveza, već mogu da budu odlična zabava. Kako romani tako i različite vežbanke, zbirke mozgalica, kreativni zadaci.

“Zašto učimo matematiku? Ovo pitanje sebi postavljaju mnogi učenici ne uviđajući koristi od niza zadataka koje rešavaju. Šta god budemo radili u životu, bez matematike nećemo moći. Bez primene matematike ne bi bilo aviona, mostova, igračaka, trgovine i mnogo čega drugog. Matematika se primenjuje i tamo gde to ne očekujemo – u slikarstvu, muzici i književnosti. Matematika nas uči pravilnom razmišljanju, a kad je učimo, postajemo pametniji. Pri rešavanju zadataka posebno je važna strpljivost. Zadaci koji će ti se možda isprva učiniti teškim obično se rešavaju na jednostavan način. Ako neki zadatak ne uspeš da rešiš, pokušaj sa sledećim. Uspeh će te ohrabriti. Nagrada će ti biti radost i ponos zbog dobro urađenog zadatka”.

Ovim rečima nagrađeni autori Mirko Dejić i Branka Dejić obraćaju se deci na početku svih svojih knjiga Matematičke avanture 1-4, a to su i one važne stvari kojima bi roditelji i nastavnici trebalo da uče decu. 

Jer, da bi sa zadovoljstvom učili, potrebno je da im učenje bude igra i da prepoznaju svrhu toga što uče.

Predlažemo vam zato pet sjajnih zbirki kreativnih zadataka i glavolomki za kojima možete posegnuti u letnjim danima kao jednim od vidova zabave.

Matematičke avanture 4

Četvrta knjiga u nizu knjiga istih autora. Namenjena je onoj deci koja u četvrtom razredu osnovne škole mogu da napreduju brže i više od ostalih učenika, ali je mogu koristiti i učenici starijih razreda. U zbirci se nalaze zanimljivi zadaci, kakvi se najčešće ne rade na časovima matematike u školi. Zadaci imaju različite funkcije; pojedini služe za razvijanje logičkog i apstraktnog mišljenja, neki se odnose na snalaženje u ravni i prostoru, neki na snalaženje u različitim situacijama, a mnogi su, jednostavno, lepi zadaci, oni zbog kojih volimo matematiku i koji nas motivišu da je stalno radimo. Svi su oni pogodni za otkrivanje i razvijanje matematičke darovitosti i podsticanje kreativnosti.

Knjigu prelistajte OVDE.

Matematičke mozgalice (10+)

Ova knjiga je puna zanimljivih mozgalica i zadataka kojima se mogu unaprediti i proveriti matematičke veštine u oblastima kao što su računske operacije, razlomci, procenti, merenje i mere, geometrijske figure, simetrija itd. Iako je knjiga namenjena deci starijoj od deset godina, ona će biti zanimljiva svima onima koji vole matematičke izazove. Zadaci u knjizi su nestandardni i problemskog su karaktera, a cilj im je razvijanje logičkog i apstraktnog mišljenja. Na kraju knjige nalaze se rešenja, kao i stranice na kojima se može pronaći pomoć za rešavanje zadataka u vidu objašnjenja ili podsećanja na pojedine matematičke zakonitosti.

Knjigu pogledajte OVDE.

 

Moj zabavni blok za vežbanje (7+)

Ova zanimljiva knjiga velikog formata sadrži 30 listova zabavnih aktivnosti. Svaki list vodi čitaoca na drugačije mesto na kom će se susresti s mnoštvom predmeta i likova koje treba pronaći, mozgalica za odgonetanje, detalja za bojenje, slika za slikanje i prostora za crtanje.

Knjigu pogledajte OVDE.

100 logičkih mozgalica (9+)

Pred vama je knjiga puna mozgalica i igara koje stavljaju na probu sposobnost logičkog razmišljanja vašeg detetaNa početku knjige nalaze se praktični saveti koji će deci pomoći pri rešavanju logičkih mozgalica, a na kraju knjige nalaze se rešenja.
Evo dva zadatka koja će vas naterati na razmišljanje:

A evo i par saveta za rešavanje logičkih zadataka, takođe iz ove sjajne zbirke:

Download (PDF, 527KB)

Knjigu pogledajte OVDE.

Zabavna tablica množenja (7+)

Mnoštvo aktivnosti koje ova knjiga sadrži, pomoći će deci da savladaju tablicu množenja. Naučiće je tako što će rešavati zadatke na raznim zanimljivim mestima, na primer u laboratoriji, cirkusu, na aerodromu, u svemiru, u srednjovekovnom zamku, na Divljem zapadu. Ko bi pomislio da učenje tablice množenja može da bude tako zabavno? U knjizi se nalazi i strana s tablicama množenja brojevima od 1 do 12. Na kraju knjige data su rešenja, pa deca mogu proveriti da li su dobro rešila zadatke.

Naš savet je – mozgajte i tokom leta, to nikad ne škodi!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama