Pet odličnih načina za podsticanje motivacije u učionici

9 marta, 2020

Za učitelje je često pravi izazov da održe disciplinu i ohrabre lepo ponašanje na času. Mnogi nastavnici se žale da su im ruke vezane, a deca vrlo nemirna ili nezainteresovana.

Da bi deca zaista slušala, treba da budu motivisana. Danas je to teže nego ikad, jer knjige i živa reč nisu zabavne koliko ekrani telefona, igrice, crtani filmovi i igračke.

Suština dečje zainteresovanosti leži u unutrašnjoj motivaciji, tj. želji deteta da nešto nauči ili uradi jer ga to zanima. Iako ne možete da naterate nekog da bude plemenit ili željan znanja, postoje načini da ojačate unutrašnju motivaciju svojih đaka.

Evo 5 lepih i delotvornih rešenja kojima možete da stimulišete lepo ponašanje na času.

Pametne perle

Potrebne su vam jednostavne ogrlice od bižuterije različitih boja. Ogrlice držite kod sebe i dajete ih svakom detetu prema zasluzi.

Dajete ogrlicu ako ju je dete zaslužilo svojim vrednim radom i trudom. Deca ih nose ceo dan kako bi bila ponosna na to što su dala super pametne odgovore na vaša pitanja. Na kraju dana ih vraćaju, pa sledeći put ih ponovo dobija onaj ko zasluži.

Plišana igračka na klupi

Odaberite igračku koju ćete držati kod sebe u učionici. Neka to bude meda, kuca ili nešto slično što će deci da se svidi.

Za vreme časa spustite igračku na klupu deteta koje se posebno trudilo u radu. Dete će biti ponosno, a ostala deca će hteti da se više trude na času kako bi i ona dobila igračku. I ova igračka se, naravno, vraća na kraju časa/dana.

Pompomi za lepo ponašanje

Kupite kesu raznobojnih pompoma, tj. bućkica ili kićanki. Stavite praznu plastičnu koficu na katedru. Dajte svakom detetu po jednu plastičnu čašu od pavlake ili kiselog mleka.

Svako dete skuplja pompome u svojoj čaši. Može ih dobiti ili od drugara ili od vas kada ono uradi nešto vredno ove nagrade. Kad dete napuni čašu, dobija aplauz od drugova. Zatim će dete da izruči sve pompome u koficu na katedri. Kada se kofica napuni, ceo razred dobija nagradu.

Kartice na lancu

Svako dete na početku školske godine dobija po jedan lanac. Svi lančići su okačeni na zid učionice, a svaka zakačka ima broj kako bi se znalo kom detetu pripada. Prvog dana školske godine dajte svakom detetu da stavi lanac oko vrata. Na njemu će već da stoji kartica sa natpisom “Ova godina će biti super!”

Svaku sledeću karticu dete mora zaista da zasluži svojim trudom. Nema poklanjanja kartica niti podmićivanja njima. Kartice dajete samo za trud i lepo ponšanje. Deca ih dobijaju kada donesu dobru odluku, kada marljivo rade, daju dobar primer drugima, pokazuju pozitivan stav, itd.

Kad god đak zasluži novu karticu, može ceo dan da nosi ogrlicu oko vrata. Petkom svi đaci mogu da nose svoje ogrlice čitav dan.

Upozorite ih na početku školske godine da se sa ogrlicama ne igra i da se one čuvaju. Cilj je u tome da budu ponosni na svoje lepo ponašanje tako što će nositi ogrlice oko vrata. Ako se dete igra sa ogrlicom umesto da sluša, oduzmite mu je.

Na kraju školske godine, dajte ogrlice deci da ih odnesu kući.

Kartice možete da odštampate i plastificirate kako bi duže trajale.

Tegla za sjajno ponašanje

Nabavite jednu veliku praznu teglu. Isecite kartice od papira ili hamera u boji. Napišite ili odštampajte na njima “Sjajno ponašanje”, a na poleđini ostavite prostor da upišete ime deteta i za koje delo je ono dobilo tu karticu.

Kada vidite da se dete izuzetno lepo ponaša i da je dobro prema drugima, poklonite mu jednu karticu. Na njoj ćete napisati detetovo dobro delo, a dete će napisati svoje ime i zatim staviti karticu u teglu za sjajno ponašanje.

Kada napune teglu, deca dobijaju nagradu: dodatni odmor za vreme nastave, žurku sa kokicama, slušanje muzike, itd.

Nakon što ceo razred dobije nagradu, svako dete dobija kartice iz tegle sa svojim imenom. Cilj je da se svako dete podseti svih svojih zasluga zbog kojih je ceo razred dobio nagradu.

Ove nagrade su veoma delotvorne i jačaju ne samo želju đaka da se više trude i lepo ponašaju, već i timski duh. S druge strane, jačanjem kolektivnog duha dodatno osnažujete motivaciju svakog đaka.

Maria Milojković

Zelena učionica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama