Pet saveta za učenike koje očekuje polaganje male mature

25 januara, 2018

Završni ispit, iako je veoma ozbiljan, nije i ne sme biti bauk ni za učenike ni za njihove roditelje. Autori zbirki Kreativnog centra za pripremu završnog ispita pripremili su pet saveta za učenike koje očekuje polaganje male mature.

1. Šta te čeka na završnom ispitu?
Završni ispit obuhvata tri testa – test iz maternjeg jezika, test iz matematike i kombinovani test, koji sadrži zadatke iz biologije, fizike, hemije, istorije i geografije. Svaki test nosi 10 bodova, dok uspeh iz škole nosi najviše 70 bodova (prosek ocena u šestom razredu množi se sa četiri, dok se prosek ocena u sedmom i prosek ocena u osmom razredu množe sa pet). Na ovogodišnjem ispitu svi zadaci biće potpuno nepoznati.
2. Kada je pravo vreme da počneš da se pripremaš za završni ispit?
Počni što ranije jer nikako ne možeš poraniti – možeš samo da zakasniš… Ako paziš i radiš na redovnim i pripremnim časovima, ako imaš plan o tome šta ćeš i koliko raditi, ako realno procenjuješ svoje znanje, učiš, utvrđuješ i obnavljaš gradivo, prelaziš zadatke iz zbirke – ti se već uveliko pripremaš i nema razloga za postavljanje pitanja o tome kada je pravo vreme za početak.
3. Na koji se način spremati za ispit?
Veoma je važno da najpre proceniš šta i koliko (ne) znaš. Tu ti mnogo može pomoći nastavnik, a zbirke zadataka biće ti dobar vodič i pouzdan pokazatelj znanja. Napravi plan i radi redovno jer je kontinuitet u radu veoma bitan. Temeljno prelazi jednu po jednu oblast i
samostalno uradi sve zadatke, od lakših ka težim.
4. Koje su najčešće greške učenika prilikom pripreme za malu maturu?
Najčešća greška je u tome da učenik kasno krene da se sprema za ispit. Takođe, česte greške jesu oslanjanje na strategiju „bubanja“, površno prelaženje lekcija i zadataka koji izgledaju lako, preskakanje čitavih oblasti, nepažljivo čitanje instrukcija zadataka.
5. Kako se boriti s tremom na ispitu?
Ispiti su važni, ali se na njima ne sudi o tebi kao o ljudskom biću – oni samo pokazuju u kojoj si meri ovladao nekim predmetom. Ne postoji ništa što ne možeš postići i razloga za strah – ako kroz valjanu pripremu stekneš samopouzdanje – jednostavno nema.
O knjigama:
Sedam zbirki iz edicije Vežbam za malu maturu pomoći će učenicima da obnove pojmove ključne za razumevanje gradiva, da unaprede znanje koje treba da ponesu iz osnovne škole i da se uspešno pripreme za polaganje male mature.
Sve zbirke organizovane su na sličan način. Zadaci su raspoređeni po oblastima, a u okviru svake oblasti podeljeni su u tri nivoa postignuća: osnovni, srednji i napredni. Na kraju svake zbirke nalaze se rešenja svih zadataka, odgovarajuće šifre standarda uz rešenja, kao i lista svih standarda za kraj obaveznog obrazovanja za dati predmet.
Zbirke za biologiju, fiziku, hemiju, geografiju i istoriju sadrže po 250 zadataka, dok su zbirke za matematiku i srpski jezik obimnije – zbirka za srpski jezik obuhvata 420 zadataka, a za matematiku 786. Pored toga, u zbirci za matematiku na početku svake oblasti nalazi se kratak podsetnik, dok se na kraju svake oblasti nalaze dva testa za proveru usvojenosti znanja.
Komplet od 7 zbirki za pripremu završnog ispita trenutno je na popustu od 40%. Komplet Vežbam za malu maturu možete kupiti u Klubu knjižari Kreativni centar u Beogradu  (TC Eurocentar, Makedonska 30), kao i na sajtu http://www.kcknjizara.rs/akcije?pa=81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama