Петница отворила конкурс за талентоване основце

25 марта, 2019

Истраживачка станица Петница ове године ће организовати научно-образовни програм за ученике основних школа, а конкурс за тај програм је отпочео, саопштено је из Петнице.

Летња научна школа је вишедисциплинарни програм увођења заинтересованих ученика у основне методе науке и истраживачког рада. Ученици ће моћи да се непосредно ангажују у активностима теоријског, практичног и истраживачког карактера у области астрономије, биологије, електронике, физике, хемије, географије, геологије, археологије, математике, психологије, рачунарства и сл. као и кроз рад различитих радионица (рачунари, фотографија, новине, музика…).

„Циљ ове летње научне школе није да се неке ствари науче, колико да полазници стекну представу о различитим важним областима, методама и задацима савремене науке. У реализацији овог програма, који ће бити реализован у две групе основаца у објектима Истраживачке станице Петница, учествоваће више десетина научних и стручних сарадника наше институције“, навео је Никола Божић, програмски директор у Истраживачкој станици Петница.

Приликом организације овог програма Петница има у виду ученике који тренутно похађају седми разред и који показују високу склоност и заинтересованост за науку и истраживачки рад, самосталност и самоиницијативност у раду, и који солидно владају школским градивом.

„Врло је важно да ученици буду лично заинтересовани. Ученици не добијају никакве дипломе и учешће на Летњој научној школи не доноси никакве формалне олакшице у даљем школовању. Рок за пријављивање кандидата је 30. април, а избор учесника ће обавити стручни тим ИС Петница. Све потребне информације се могу наћи на сајту www.петница.рс„, додаје Божић.

Летња научна школа је специјалан програм који Истраживачка станица Петница успешно реализује више од тридесет година и који у себи кондензује неке садржаје и методе који се у Петници примењују у програмима намењеним средњошколцима и студентима. Зато је ово програм веома високе селективности – за стварно изузетне који могу пратити програм који је интензиван и на вишем нивоу од уобичајеног рада у школи.

Истраживачка станица Петница посебна је установа која организује програме додатне наставе за ученике основних и средњих школа у различитим научним областима. Програми су курсног и вежбовног карактера и намењени су искључиво ученицима који су веома заинтересовани за науку и поседују квалитетно предзнање и склоност за самостални рад. Истраживачка станица Петница располаже врхунским условима за боравак и рад ученика током читаве године. ИС Петница се сврстава у сам врх светских институција за ваншколско научно образовање младих.

Врхунски услови за ваншколско образовање младих

Истраживачка станица Петница располаже врхунским условима за боравак и рад ученика током читаве године. Са око 7.500 метара квадратних савременог радног и боравишног простора, Станица се сврстава у сам врх светских институција за ваншколско научно образовање младих. Поред учионица снабдевених савременом техником, рачунарима, видеом и другом презентационом опремом, у Станици се налази богата и модерна научна библиотека, снажни рачунарски ресурси (преко 100 рачунара са богатом библиотеком софтвера, бежични Интернет), одлично опремљени кабинети и лабораторије за археологију, физику, геологију, астрономију, електронику, хемију, биологију и биохемију. У Истраживачкој станици постоје вредне збирке археолошког материјала, стена и минерала, биљака и животиња, збирка логичких и математичких учила итд.

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама