Pilot-testiranje državne mature “ulazi u dnevnik” – ali samo za đake koji dobro urade

23 novembra, 2021

U aprilu sledeće godine maturanti srednjih škola imaće pilot-testiranje za buduću državnu maturu koja će, umesto prijemnog ispita, biti ulaznica za upis na fakultete za tri godine, na kraju školske 2023/24.

Neki od zadataka će biti kao na prijemnom ispitu, a učenicima koji budu dobro uradili ocena iz predmeta koji budu polagali biće upisana u dnevnik, rečeno je na radionici za medije čija je tema bila uvođenje državne mature.

Foto: Canva

Kako je pojasnio Zoran Kostić, savetnik ministra prosvete, deci je na prošlogodišnjem probnom testiranju nedostajala motivicija, tako da je ova novina odličan način da se oni potrude da urade što bolje.

– Razgovaramo sa fakultetima da im, iz banke zadataka koja je napravljena, damo određene, koje će oni imati na prijemnim ispitima – naveo je Kostić.

– Deca će tako raditi simulaciju, ali će osetiti tipove zadataka koji će im u junu biti na prijemnom ispitima za upis na fakultet. To je motiv. Treba da omogućimo da se svima, koji su uradili dobro, popravi ocena i da ne moraju naknadno da odgovaraju. Oni koji nisu, nećemo im ništa pokvariti. Motiv je fenomenalan, sa jedne strane će osetiti zadatke, sa druge strane imati mogućnost da poprave ocenu.

On je ponovio da je cilj državne mature da ne bude prijemnih ispita, osim na fakultetima gde je neophodna provera sposobnosti, poput umetničkih i sportskih. Jer, naveo je, ne može neko da se bavi fizičkom aktivnošću, a da ne zna da pliva.

– Mi treba da olakšamo deci ulazak na visokoškolske ustanove, uz selekciju, da oni najbolji upišu ono što žele i to na budžet – rekao je Bojan Tubić, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje.

– Zakonom smo obavezali visokoškolske ustanove da do 31. avgusta sledeće godine pošalju šta traže za upis na fakultet 2024. godine. Tako će maturant, koji još ne zna šta će da upiše, imati dve godine da razmisli šta želi. Bilo je fakulteta koji su negodovali zbog ovog sistema – Medicinski, FON i Elektrotehnički. Oni imaju više prijavljenih na jedno mesto i hoće najbolje. Možemo se dogovoriti sa njima da, recimo, 10 odsto zadataka budu najteži za one najbolje.

Tubić je naveo da će predstavnicima fakulteta, na novom sastanku, biti sugerisano da do marta ili aprila dostave uslove za upis, kako bi sve bilo poznato do zakonskog roka, odnosno 31. avgusta. On je istakao da su visokoškolskim ustanovama već poslate preliminarne ankete, a da su odgovori pokazali da će većina uvesti najliberalnije kriterijume za upis – vrednovanje uspeha iz srednje, opšteg uspeha na maturi, kao i nekih predmeta, uglavnom dva, čije će se ocene sa mature uzeti prilikom rangiranja.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama