Pitanje iz srpskog koje je zbunilo đake

18 juna, 2020

O tome koliko deca danas čitaju, koliko im je rečnik bogat ili siromašan, često se polemiše. Primat je preuzeo sleng koji odrasli često ne razumeju, a rezultat toga je i zbunjenost đaka pitanjem na završnom testu iz srpskog jezika šta u datom kontekstu znači reč “krepko”.

Trebalo je izabrati jednu reč koja objašnjava pojam “krepko”, a ponuđene su bili odgovori: nežna, snažna, rumena, srećna, vedra.

Čak i odrasli bi možda ostali zbunjeni jer, mnogima od nas asocijacija na reč krepka je upravo “vedra” “čila” “vesela”…

Međutim, tačan odgovor je SNAŽNA. Ali, treba gledati u kontekstu celog pitanja, rekla je profesorka srpskog jezika iz jedne osnovne škole u Beogradu za Mondo.

Rečenica iz koje je formirano pitanje određuje se u kontekstu pripovetke “Bogojavljenska noć”. Pripovedačeva majka je bolesna i na umoru, a u datom odlomku se sinu/pripovedaču javlja u snu zdrava, krepka (snažna), što je u suprotnosti sa nejakim, bolesnim stanjem.

Dakle, deco, svi vi koji ste zaokružili reč SNAŽNA dali ste tačan odgovor na postavljeno pitanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Pitanje iz srpskog koje je zbunilo đake"

  1. Roditelj kaže:

    Roditelj: To su namerno data trik pitanja . Mnogima su u školi inače omiljena i na njima grade svoj ,,autoritet,, . Po meni bi to trebalo da podleže pozivu na odgovornost. Da li su nastavnici tu da decu nešto nauče ili samo da ih love u greškama. Inače moje dete je tačno odgovoilo ,,snažna,, ali mi je jedino to o testu iy srpskog rekla rekla, a sada je evidentno da je to bio problem većini učenika

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama