ПланУМ радионица за ђаке – научи да организујеш своје време за супер резултате у школи

Нова година је тренутак када се осврћемо уназад да видимо шта смо у години на измаку постигли, али још важније од тога је да направимо план за годину која долази. Да донесемо неке нове одлуке, поставимо циљеве, осмислимо стратегију за њихово постизање. То важи и за одрасле и за децу. Ако сте ви сами добри у планирању времена, организацији, постављању циљева, биће у томе успешна и ваша деца. Али, били у томе успешни или не, помоћ је увек добродошла.

У издању Креативног центра недавно је објављен ПланУМ дневник – интерактивни планер намењен ученицима основних и средњих школа, који је креирала Александра Шаровић Атанасовска. Оно што је кључно у овом планеру и што га издваја од осталих јесте постављање паметних циљева. На почетку сваког месеца ПланУМ дневник стимулише дете да размисли и дефинише шта је то што му је важно да постигне у току наредног месеца и којих то пет конкретних корака треба да предузме да би остварило оно што жели. По завршетку сваког месеца прави се рекапитулација постигнутих циљева. На овај начин родитељ добија корисне информације о томе шта је то што детету представља проблем, а конкретни предлози нуде родитељима идеје за то како да помогну деци.

Овај планер обогаћен је пажљиво одабраним и добро смишљеним вежбама које доприносе личном развоју. Помоћу задатака за постављање циљева и планирање ПланУМ дневник стимулише дете да буде одговорно и истрајно.

Како би се се суочили са свим изазовима које крај полугодишта доноси Креативни центар и ауторка ПланУМ-а припремили су радионицу Како да боље организујеш своје време за супер резултате у школи намењену ученицима петог и шестог разреда.

Циљ ове радионице која је одржана у неколико београдских школа јесте да ученици пронађу разлоге за слабију организацију времена и поставе паметне циљеве на основу којих ће моћи да направе детаљан план и одрже фокус на стварима које су им битне, а да се уз то и добро забаве и науче нешто ново о себи.

Ауторка Александра Шаровић Атанасовска и ПР менаџер Креативног центра Јелена Драгојловић током новембра и децембра посетиле су основне школе Раде Драинац, Дринка Павловић, Ђорђе Крстић, Васа Пелагић и Драган Лукић. Све радионице биле су веома успешне и организоване су у сарадњи са библиотекарима поменутих школа.

Осим што ће деци и младима помоћи да побољшају пажњу, формирају радне навике, открију своје таленте и вештине и препознају личне склоности и квалитете, ПланУМ дневник ће подстицати родитеље да с дететом отворено разговарају о његовим жељама, потребама, плановима, страховима, дилемама и на тај начин ће допринети развијању искренијег и дубљег међусобног односа.

Утисци библиотекара/деце са одржаних радионица:

Утисци ученика ОШ Драган Лукић

    • Ово је било занимљиво искуство. Укључила сам се у разговор који је био забаван. Мислим да је књига одлична.
    • Било је одлично и волео бих да имам ову књигу.
    • Било је одлично. Схватила сам како да боље организујем време.
    • Било је супер и волео бих да опет ово поновим

Славица Хорват, библиотекарка ОШ Дринка Павловић:

Било би добро да сваки ученик има свој примерак ПланУМ-а како би се одлично организовао у току дана, месеца, године. Ово је веома лична књига. Графичко решење својеврсних психолошких подстицајних вежби може веома мотивационо да делује на дете и да му помогне у откривању сопствених могућности и снага.