PlanUM radionica za đake – nauči da organizuješ svoje vreme za super rezultate u školi

Nova godina je trenutak kada se osvrćemo unazad da vidimo šta smo u godini na izmaku postigli, ali još važnije od toga je da napravimo plan za godinu koja dolazi. Da donesemo neke nove odluke, postavimo ciljeve, osmislimo strategiju za njihovo postizanje. To važi i za odrasle i za decu. Ako ste vi sami dobri u planiranju vremena, organizaciji, postavljanju ciljeva, biće u tome uspešna i vaša deca. Ali, bili u tome uspešni ili ne, pomoć je uvek dobrodošla.

U izdanju Kreativnog centra nedavno je objavljen PlanUM dnevnik – interaktivni planer namenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, koji je kreirala Aleksandra Šarović Atanasovska. Ono što je ključno u ovom planeru i što ga izdvaja od ostalih jeste postavljanje pametnih ciljeva. Na početku svakog meseca PlanUM dnevnik stimuliše dete da razmisli i definiše šta je to što mu je važno da postigne u toku narednog meseca i kojih to pet konkretnih koraka treba da preduzme da bi ostvarilo ono što želi. Po završetku svakog meseca pravi se rekapitulacija postignutih ciljeva. Na ovaj način roditelj dobija korisne informacije o tome šta je to što detetu predstavlja problem, a konkretni predlozi nude roditeljima ideje za to kako da pomognu deci.

Ovaj planer obogaćen je pažljivo odabranim i dobro smišljenim vežbama koje doprinose ličnom razvoju. Pomoću zadataka za postavljanje ciljeva i planiranje PlanUM dnevnik stimuliše dete da bude odgovorno i istrajno.

Kako bi se se suočili sa svim izazovima koje kraj polugodišta donosi Kreativni centar i autorka PlanUM-a pripremili su radionicu Kako da bolje organizuješ svoje vreme za super rezultate u školi namenjenu učenicima petog i šestog razreda.

Cilj ove radionice koja je održana u nekoliko beogradskih škola jeste da učenici pronađu razloge za slabiju organizaciju vremena i postave pametne ciljeve na osnovu kojih će moći da naprave detaljan plan i održe fokus na stvarima koje su im bitne, a da se uz to i dobro zabave i nauče nešto novo o sebi.

Autorka Aleksandra Šarović Atanasovska i PR menadžer Kreativnog centra Jelena Dragojlović tokom novembra i decembra posetile su osnovne škole Rade Drainac, Drinka Pavlović, Đorđe Krstić, Vasa Pelagić i Dragan Lukić. Sve radionice bile su veoma uspešne i organizovane su u saradnji sa bibliotekarima pomenutih škola.

Osim što će deci i mladima pomoći da poboljšaju pažnju, formiraju radne navike, otkriju svoje talente i veštine i prepoznaju lične sklonosti i kvalitete, PlanUM dnevnik će podsticati roditelje da s detetom otvoreno razgovaraju o njegovim željama, potrebama, planovima, strahovima, dilemama i na taj način će doprineti razvijanju iskrenijeg i dubljeg međusobnog odnosa.

Utisci bibliotekara/dece sa održanih radionica:

Utisci učenika OŠ Dragan Lukić

    • Ovo je bilo zanimljivo iskustvo. Uključila sam se u razgovor koji je bio zabavan. Mislim da je knjiga odlična.
    • Bilo je odlično i voleo bih da imam ovu knjigu.
    • Bilo je odlično. Shvatila sam kako da bolje organizujem vreme.
    • Bilo je super i voleo bih da opet ovo ponovim

Slavica Horvat, bibliotekarka OŠ Drinka Pavlović:

Bilo bi dobro da svaki učenik ima svoj primerak PlanUM-a kako bi se odlično organizovao u toku dana, meseca, godine. Ovo je veoma lična knjiga. Grafičko rešenje svojevrsnih psiholoških podsticajnih vežbi može veoma motivaciono da deluje na dete i da mu pomogne u otkrivanju sopstvenih mogućnosti i snaga.