Плате и пензије расту до 4 одсто

октобар 6, 2016

 
САСВИМ је извесно да ће Међународни монетарни фонд (ММФ) бити сагласан да у Србији буду повећане плате у јавном сектору и пензије, највероватније три до четири одсто, изјавио је у четвртак економиста Стојан Стаменковић, на представљању новог броја часописа “Макроекономске анализе и трендови” (МАТ).
Према његовим речима, тешко је у овом тренутку утврдити тачан проценат повећања, док се не уради пројекција буџета за наредну годину.
– То ће зависити од раста бруто домаћег производа (БДП) – рекао је Стаменковић. – Ако би раст БДП наредне године био три одсто, не треба очекивати повећање плата и пензија веће од три-четири одсто.
Он сматра да ће ММФ вероватно дозволити већи проценат повећања плата него пензија.
– Пензионерима шта год да се да, они морају да трпе, а са платама је другачије јер постоје осетљиви сектори као што су здравство и просвета, где висина плата може да изазове одређене проблеме – оценио је Стаменковић.
Мисија ММФ долази у Београд у другој половини октобра поводом нове ревизије текућег аранжмана са Србијом. Међународни кредитори ће са представницима Владе разматрати у ком преценту могу да буду увећане плате у јавном сектору и пензије. Све је то могуће јер је буџетски дефицит ове године мањи од планираног, а догодине се очекују додатне уштеде у државној каси.
АРАНЖМАН
ПЛАТЕ у јавном сектору веће од 25.000 динара у складу са аранжманом са ММФ-ом умањене су новембра 2014. године за 10 одсто, а пензије по стопи од 22 до 25 одсто. Прва повишица је била у јануару 2016. године када су плате повећане до четири одсто, а пензионери су добили линеарно повећање од 1,25 одсто.
 
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама