Plate i penzije rastu do 4 odsto

oktobar 6, 2016

 
SASVIM je izvesno da će Međunarodni monetarni fond (MMF) biti saglasan da u Srbiji budu povećane plate u javnom sektoru i penzije, najverovatnije tri do četiri odsto, izjavio je u četvrtak ekonomista Stojan Stamenković, na predstavljanju novog broja časopisa “Makroekonomske analize i trendovi” (MAT).
Prema njegovim rečima, teško je u ovom trenutku utvrditi tačan procenat povećanja, dok se ne uradi projekcija budžeta za narednu godinu.
– To će zavisiti od rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) – rekao je Stamenković. – Ako bi rast BDP naredne godine bio tri odsto, ne treba očekivati povećanje plata i penzija veće od tri-četiri odsto.
On smatra da će MMF verovatno dozvoliti veći procenat povećanja plata nego penzija.
– Penzionerima šta god da se da, oni moraju da trpe, a sa platama je drugačije jer postoje osetljivi sektori kao što su zdravstvo i prosveta, gde visina plata može da izazove određene probleme – ocenio je Stamenković.
Misija MMF dolazi u Beograd u drugoj polovini oktobra povodom nove revizije tekućeg aranžmana sa Srbijom. Međunarodni kreditori će sa predstavnicima Vlade razmatrati u kom precentu mogu da budu uvećane plate u javnom sektoru i penzije. Sve je to moguće jer je budžetski deficit ove godine manji od planiranog, a dogodine se očekuju dodatne uštede u državnoj kasi.
ARANŽMAN
PLATE u javnom sektoru veće od 25.000 dinara u skladu sa aranžmanom sa MMF-om umanjene su novembra 2014. godine za 10 odsto, a penzije po stopi od 22 do 25 odsto. Prva povišica je bila u januaru 2016. godine kada su plate povećane do četiri odsto, a penzioneri su dobili linearno povećanje od 1,25 odsto.
 
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama