“Плате у просвети повећати за 28%, како би се изједначиле с примањима у јавном сектору”

јул 20, 2023

Унија синдиката просветних радника Србије затражила је од Владе Србије и Министарства просвете хитне преговоре о повећању плата запослених у образовању. Из Уније захтевају повећање цене рада и корекцију коефицијента.

Како стоји у саопштењу овог синдиката, повећање плате од 5,5 одсто најављено за септембар недовољно је, јер су потрошачке цене у мају ове године у поређењу са истим месецом прошле године повећане за 14,8 одсто.

– Материјални статус запослених у образовању је озбиљно нарушен и предложено повећање зарада ни изблиза не може да поправи ситуацију.

Плата наставника са 20 година радног стажа, ако повећање буде само 5,5% како је најављено, износиће 88.256 динара, што је далеко од просека у јавном сектору, истичу из УСПРС.

Њихов захтев је да се плате запослених у просвети повећају за 28 одсто, како би се изједначиле са примањима у јавном сектору.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "“Плате у просвети повећати за 28%, како би се изједначиле с примањима у јавном сектору”

 1. Velja каже:

  Plate u prosveti treba da budu kao u drugim oblastima u budzetu. Plata lekara je 130000 dinara a profesora 74000.Da li je to vece za 28% procenata. Naravno da nije nego mnogo vece. Ovo je jos jedna podvala sindikata prosvete koje rade godinama da ponizavaju prosvetare.

 2. Kragujevcanka каже:

  Hoce vece plate,ali kvalitet nastave nece biti bolji…..😏
  Uvek im je bio vazan samo svoj materijalni status a kvalitet nastave

 3. Tanja каже:

  Ma samo napred, a mi roditelji ćemo da plaćamo privatne časove deci, posto oni nemaju vremena da nauče decu kako treba, stari kadar je zakon.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама