“Plate u prosveti povećati za 28%, kako bi se izjednačile s primanjima u javnom sektoru”

jul 20, 2023

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije zatražila je od Vlade Srbije i Ministarstva prosvete hitne pregovore o povećanju plata zaposlenih u obrazovanju. Iz Unije zahtevaju povećanje cene rada i korekciju koeficijenta.

Kako stoji u saopštenju ovog sindikata, povećanje plate od 5,5 odsto najavljeno za septembar nedovoljno je, jer su potrošačke cene u maju ove godine u poređenju sa istim mesecom prošle godine povećane za 14,8 odsto.

– Materijalni status zaposlenih u obrazovanju je ozbiljno narušen i predloženo povećanje zarada ni izbliza ne može da popravi situaciju.

Plata nastavnika sa 20 godina radnog staža, ako povećanje bude samo 5,5% kako je najavljeno, iznosiće 88.256 dinara, što je daleko od proseka u javnom sektoru, ističu iz USPRS.

Njihov zahtev je da se plate zaposlenih u prosveti povećaju za 28 odsto, kako bi se izjednačile sa primanjima u javnom sektoru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "“Plate u prosveti povećati za 28%, kako bi se izjednačile s primanjima u javnom sektoru”

 1. Velja kaže:

  Plate u prosveti treba da budu kao u drugim oblastima u budzetu. Plata lekara je 130000 dinara a profesora 74000.Da li je to vece za 28% procenata. Naravno da nije nego mnogo vece. Ovo je jos jedna podvala sindikata prosvete koje rade godinama da ponizavaju prosvetare.

 2. Kragujevcanka kaže:

  Hoce vece plate,ali kvalitet nastave nece biti bolji…..😏
  Uvek im je bio vazan samo svoj materijalni status a kvalitet nastave

 3. Tanja kaže:

  Ma samo napred, a mi roditelji ćemo da plaćamo privatne časove deci, posto oni nemaju vremena da nauče decu kako treba, stari kadar je zakon.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama