Плате васпитача: шта каже Закон, а шта је стварно стање

29 децембра, 2016

Око 60 локалних самоуправа још није исплатило повишицу од четири одсто запосленима у предшколским установама, коју су почетком ове године добили радници у основним и средњим школама.
А уз најављено ново повећање од шест одсто у 2017, васпитачи ће још више бити у заостатку.
То за Данас каже Љиљана Киковић, председница Самосталног синдиката предшколског образовања и васпитања која је министру просвете Младену Шарчевићу пре неколико дана предала списак локалних самоуправа које су се оглушиле о препоруку владе и још нису исплатиле васпитачима повишицу од четири одсто. Шарчевић каже је те податке проследио министарки за државну управу и локалну самоуправу Ани Брнабић, уз молбу да изврши притисак на локалне самоуправе да то учине.
У синдикату очекују да се идентична ситуација понови и наредне године, јер је општинама и градовима поново остављено да сами одлуче хоће ли предшколцима повећати плате за шест одсто.
Упитан да ли ће београдски васпитачи добити повећање, градски менаџер Горан Весић каже за Данас да то не зависи од добре воље, која у Граду Београду постоји, већ од средстава у буџету. Љиљана Киковић наводи да запослени у престоничким предшколским установама нису добили повишицу од четири одсто почетком 2016, “јер имају већу цену рада и боље плате од колега у другим деловима Србије”, а колико се зараде разликују илуструје податком да, рецимо, васпитачи у Смедеревској и Белој Паланци још нису добили августовску плату док је у Новом Пазару тек сад исплаћена.
Киковићева наводи и да многе локалне самоуправе крше Закон о предшколском васпитању и образовању који прописује да цена рада у предшколским установама не може бити нижа од основице за обрачун и исплату плата у основном образовању, али може бити увећана из средстава које оствари установа или јединица локалне самоуправе. Једини начин да се овај проблем реши синдикат види у промени начина финансирања зарада у предшколству, односно њиховој директној исплати из републичког буџета. Киковићева каже да су за ову промену добили начелну сагласност и премијера Александра Вучића и министра просвете Младена Шарчевића, али да је предуслов за то измена законских решења.
– У Министарству финансија сматрају да уколико би биле извршене измене у Закону о основама система васпитања и образовања, Закону о буџету и Закону о локалној самоуправи, делатност предшколског васпитања и образовања би могла ребалансом буџета за 2017. годину да буде преведена у буџет Републике Србије. Министар Шарчевић је обећао да ће иницирати састанак са колегама из других министарстава како бисмо почели да решавамо ово питање – каже Киковићева.

Нова места

Доношењем нове мреже основних школа у Београду би требало да буде обезбеђено између 1.000 и 1.500 места за децу предшколског узраста, изјавио је јуче градски менаџер Горан Весић, приликом обиласка вртића “Скадарлија”, али ни он, ни министар просвете Младен Шарчевић нису прецизирали на који начин ће бити прекомпоновани постојећи капацитети образовних установа у престоници. Министар је најавио почетак коришћења кредита Светске банке од 50 милиона долара, који ће бити утрошен за изградњу нових вртић, адаптацију постојећих простора за потребе предшколских установа, као и за обуку кадра. Шарчевић је навео да ће модел који је применио Београд у креирању нове мреже школа бити коришћен и у другим градовима у Србији, како би се повећао обухват деце предшколским васпитањем и образовањем.
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Плате васпитача: шта каже Закон, а шта је стварно стање"

  1. Natalija каже:

    Mislim da nije korektno da strucni saradnik u predskolskoj ustanovi ima platu 62 000 a u skoli 42 000, govorim o Beogradu. Medicinske sestre, vaspitacci u Beogradu imaju platu kao ucitelji. Nije korektno da se njima povecava plata, imaju nesrazmerno i neopravdano vece plate od svojih kolega u drugim gradovima i skolama.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама