Platni razredi tek od 2019. godine

4 decembra, 2017

 
Primena sistema platnih razreda u javnom sektoru će početi od 1. januara 2019. godine.
“Politika” piše da osim već usvojenog Zakona o sistemu plata u javnom sektoru treba da bude usvojeno još nekoliko zakona i podzakonskih akata kako bi krenula primena platnih razreda.
Državni sekretar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Kasalović pominje kao vrlo značajan i budući katalog radnih mesta u javnom sektoru, na osnovu čega više nećemo imati, recimo, vozače-kurire, vozače-dostavljače, vozače koji rade i poslove obezbeđenja, što je bio izgovor da se nekome isposluje veća plata. U katalogu će biti precizno navedena sva radna mesta u javnom sektoru, biće utvrđena osnovica i koeficijenti za svako od tih mesta i na osnovu toga će se isplaćivati plate. Tako se neće više dešavati, kao što je do sada bio slučaj, da u različitim institucijama na istim radnim mestima za iste poslove i isti učinak imamo različite plate.
Takođe, ovom reformom nikome neće direktno biti povećana ili smanjena plata, ali biće uspostavljen novi sistem.
“Kad sistem počne da funkcioniše, težiće se uspostavljanju pravednih raspona plata, pa će onima koji u ovom trenutku imaju potcenjene iznose, kada budu svrstani u platne grupe, plate biti povećane srazmerno raspoloživim sredstvima, dok se onima koji su u ovom trenutku u precenjenoj grupi plate neće povećavati sve dok ih njihova platna grupa ne dostigne”, navodi Kasalović za “Politiku”.
O primedbama zaposlenih u kulturi i prosveti na novi sistem plata, Kasalović odgovara time što navodi da su predstavnici vlasti intenzivno razgovarali s reprezentativnim sindikatima javnih službi, pre svega u okviru Socijalno-ekonomskog saveta i da je uvaženo 90 odsto primedbi sindikalaca. Ipak, predstavnici sindikata iz institucija kulture na tim sastancima nisu učestvovali, dok su neki reprezentativni sindikati iz prosvete smatrali da uopšte nema potrebe za ovim zakonskim promenama.
Socijalno-ekonomski savet je izrazio stav da je u dosadašnjem radu na ovim propisima prihvaćen maksimalni broj primedbi, a budući da ovaj savet odluke donosi konsenzusom, nova zakonska rešenja biže upućena vladi bez podrške nekih sindikata. S tim što nova zakonska rešenja predviđaju da, ako neka od službi u javnom sektoru pokuša da se izbori za porast plata u svom sektoru, to neće biti moguće ako se istovremeno ne povećaju plate i u ostalim delatnostima i službama.
Pored Skupštine i Vlade koji će u narednom periodu morati da donesu još zakona, i poslodavci će imati obavezu da usvoje akte o sistematizaciji i prilagode radna mesta katalogu zanimanja, uručivaće rešenja zaposlenima, da bi ceo sistem, u kojem ukupno ima oko 420.000 zaposlenih, od 1. januara 2019. u ovom delu funkcionisao na nov način.
Izvor: 021.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Platni razredi tek od 2019. godine

  1. SUNCE kaže:

    HA HA.GODINAMA NASTRUJETE I PLASITE,A NI SAMI NEZNATE STA RADITE.DAJTE LJUDIMA DA ZIVE

  2. Lud,zbunjen,normalan kaže:

    Eh ,kada bi znali do kada ćemo i kada ćemo,koliko ćemo i kud ćemo?U, čekanju,nadanju i praznim obećanjima vreme prolazi.Ta ono svakako prolazi,ali ga bar uzmite u svoje ruke ,pa neka njegov prolazak donese lično zadovoljstvo korisniku jer od opšteg nema vajde.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama