Počela nova školska godina – da li će škole imati kapaciteta i za nove aktivnosti?

septembar 1, 2023

Nova školska godina počinje danas, a školu upisuje 65.000 prvaka i 760.000 ostalih učenika osnovnih i srednjih škola.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas povodom početka nove školske godine da je nastavnicima data mogućnost da sopstvenom kreativnošću i uz procenu uzrasta i interesa dece učine program mnogo kvalitetnijim.

Ona je kazala da su smernice pokazatelj kojim su stručnjaci iz raznih oblasti pretpostavili da će najveći broj nastavnika i dece moći da nađu put da ostvare ne samo obrazovno vaspitnu funkciju, nego i bezbednost dece i “kako da se kod njih razvije ono što se zove dobrobit za svako dete”.

“Očekujem da njihova znanja budu prožeta ljubavlju i radošću”, dodala je Đukić Dejanović.

Prva nedelja biće tematska

A pre petica, važniji zadatak biće da o saosećanju, poštovanju, solidarnosti uče od prvog časa.
Te smernice resorno Ministartsvo uputilo je na adrese svih škola.

Učenici od petog do osmog razreda dobijaju i novu slobodnu aktivnost – Vrline i vrednosti kao životni kompas.

Dragana Đurić iz Nacionalne asocijacije nastavnika i roditelja Srbije ocenjuje da je tematska nedelja dobar znak da su donosioci odluka stavili akcenat na vaspitnu ulogu škole.

„Jedna tematska nedelja ne znači ništa. Ovo bi imalo svog smisla ukoliko postane najava neke tendencije u obrazovanju“, istakla je Đurićeva za RTS.

Više policije ispred škola, poseban oprez zbog električnih vozila

Ispred škola i u njihovoj okolini biće više policije, najavljuju u MUP-u. Stručnjaci pozivaju na odgovorno ponašanje svih u saobraćaju.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja poručuje da decu treba podsetiti na neke opasne situacije.

„Pitajte kako će se ponašati na određenim tačkama koje su kritične na putu do škole. Skrenite pažnju deci na električna vozila, koja su sve više na našim ulicama, a bešumne su, zbog toga što mnoga deca više ne gledaju levo i desno, već se oslanjaju na ono što čuju, a električna vozila se ne čuju“, upozorava Okanović.

Da li će škole imati dovoljno kapaciteta za nove aktivnosti

Prosvetne radnike brine i da li će škole imati dovoljno kapaciteta za nove aktivnosti.
Snežana Romandić iz Unije prosvetnih sindikata Srbije ne zna kako će psiholozi, koji su zatrpani poslom, obaviti dodatne časove za pete, šeste, sedme i osme razrede.

„Može biti da je bolje rešenje bilo da su ove radionice koje oni predviđaju, a koje zovu vrline, implementriaju u predmete koje smo do sada imali“, smatra Romandićeva.

Izvor: Beta/Zelena učionica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Počela nova školska godina – da li će škole imati kapaciteta i za nove aktivnosti?"

  1. Velja kaže:

    Kako da ne profesor ima kapacitet za sve. Samo ne sme da trazi svoja prava a obaveze se nepregledne. Za bednu platu radi jer treba da vodi racuna o interesu ucenika i mora da se smeje po ceo cas da javnost vidi kako je zadovoljan. Zasto drugi u budzetu ne rade u interesu gradjana vojska, policija, sudstvo zdravstvo da ne gledaju svoj interes. Da svi rade za bedne plate bilo bi ok. Ali oni da se razbacuju sa parama a prosveta na bedi nece moci. Bez zadovoljnog nastavnika situacija ce biti sve gora

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama