Почели разговори о свеобухватној реформи образовног система Србије

17 децембра, 2021

Министарству просвете, науке и технолошког развоја почели су разговори о свеобухватној реформи образовног система Србије, на основу закључка Социјално-економског савета Србије, донетог на иницијативу Уније послодавца Србије, пише на сајту Уније.

Представници Уније су на састанку изнели да су привредници решени да активно учествују у креирању нових образовних профила потребних за ново тржиште рада и ревизију постојећих, али и да се очекују одређени државни подстицаји за оне послодавце који би били директно укључени у процес образовања кроз пружање радних пракси и обука у реалном окружењу.

Учесници разговора су закључили да ће постојеће стање у образовању бити анализирано како би се дошло до тачних података неопходних за спровођење реформе, те да ће на основу тих података бити одређен број стручних школа и занимања за која ће оне школовати кадар. У саопштењу се наводи и да је неопходно да школе буду отвореније ка тржишту рада.

Закључено је и да је неопходна јача медијска кампања о потребама тржишта рада и атрактивним занимањима, као и да је потребно да се у кратком року предузму кораци који ће донети видљиве резултате реформе у циљу одрживог развоја привреде и друштва, наводи Унија послодаваца.

У иницијативи Уније послодаваца, на основу које су покренути разговори о реформи образовног система, наведено је да се „Република Србија суочава са вишегодишњим раскораком између понуде и потражње за радном снагом, са великим бројем диплома које нису употребљиве у пракси, са дефицитарношћу појединих занимања, недостатком знања и вештина, недовољном мобилношћу радне снаге, превазиђеном номенклатуром занимања. Да би се овај проблем решио неопходно је усагласити програме образовања са потребама тржишта рада, јер у супротном они ће бити кочница бржем привредном расту, новим високотехнолошким инвестицијама, конкурентности домаће привреде“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама