Počeli razgovori o sveobuhvatnoj reformi obrazovnog sistema Srbije

decembar 17, 2021

Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja počeli su razgovori o sveobuhvatnoj reformi obrazovnog sistema Srbije, na osnovu zaključka Socijalno-ekonomskog saveta Srbije, donetog na inicijativu Unije poslodavca Srbije, piše na sajtu Unije.

Predstavnici Unije su na sastanku izneli da su privrednici rešeni da aktivno učestvuju u kreiranju novih obrazovnih profila potrebnih za novo tržište rada i reviziju postojećih, ali i da se očekuju određeni državni podsticaji za one poslodavce koji bi bili direktno uključeni u proces obrazovanja kroz pružanje radnih praksi i obuka u realnom okruženju.

Učesnici razgovora su zaključili da će postojeće stanje u obrazovanju biti analizirano kako bi se došlo do tačnih podataka neophodnih za sprovođenje reforme, te da će na osnovu tih podataka biti određen broj stručnih škola i zanimanja za koja će one školovati kadar. U saopštenju se navodi i da je neophodno da škole budu otvorenije ka tržištu rada.

Zaključeno je i da je neophodna jača medijska kampanja o potrebama tržišta rada i atraktivnim zanimanjima, kao i da je potrebno da se u kratkom roku preduzmu koraci koji će doneti vidljive rezultate reforme u cilju održivog razvoja privrede i društva, navodi Unija poslodavaca.

U inicijativi Unije poslodavaca, na osnovu koje su pokrenuti razgovori o reformi obrazovnog sistema, navedeno je da se „Republika Srbija suočava sa višegodišnjim raskorakom između ponude i potražnje za radnom snagom, sa velikim brojem diploma koje nisu upotrebljive u praksi, sa deficitarnošću pojedinih zanimanja, nedostatkom znanja i veština, nedovoljnom mobilnošću radne snage, prevaziđenom nomenklaturom zanimanja. Da bi se ovaj problem rešio neophodno je usaglasiti programe obrazovanja sa potrebama tržišta rada, jer u suprotnom oni će biti kočnica bržem privrednom rastu, novim visokotehnološkim investicijama, konkurentnosti domaće privrede“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama