Počelo zakazivanje termina za upis u školu – od danas do 31. maja

20 marta, 2023

Roditelji ili drugi zakonski zastupnici koji su građani Republike Srbije i ove godine pokretanjem usluge eZakazivanje na Portalu eUprava imaju mogućnost da elektronskim putem zakažu termin za upis i testiranje deteta u prvi razred osnovne škole kojoj teritorijalno pripadaju.

Zakazivanje termina za testiranje počinje danas, dok su termini za testiranje raspoloživi u periodu od 1. aprila do 31. maja i njih kreiraju ovlašćena lica u osnovnoj školi. Prilikom dolaska u zakazani termin radi testiranja i upisa deteta nije potrebno da roditelji prilažu bilo kakva dokumenta, jer će ih škola pribaviti elektronski po službenoj dužnosti. Kad roditelj pokrene uslugu, koja je dostupna, kako na srpskom, tako i na jezicima nacionalnih manjina, potrebno je da odabere školu kojoj dete teritorijalno pripada, ponuđeni termin u školi i popuni osnovni set podataka i klikne na dugme Podnesi.

Podatke koja će škola pribaviti elektronski po službenoj dužnosti su oni iz:

  • Izvoda iz matične knjige rođenih;
  • Uverenja o prebivalištu;
  • Uverenja o završenom pripremnom predškolskom programu;
  • Potvrde o obavljenom lekarskom pregledu.

Ukoliko je lekarski pregled obavljen kod privatnog lekara ili u vojnoj zdravstvenoj ustanovi, potrebno je lično doneti lekarsko uverenje.

Kako da upišete dete u školu elektronski?

Ukoliko niste, potrebno je da budete registrovan korisnik, odnosno da imate kreiran nalog na Državnom portalu za elektronsku identifikaciju eID.gov.rs.

  • Nakon uspešne registracije potrebno je da se prijavite na Portal (uputstvo za prijavu);
  • Iz menija odaberite Usluge > Obrazovanje > eZakazivanje termina za upis, gde možete pročitati detaljan opis te usluge;
  • Nakon pokretanja usluge eZakazivanje termina za upis odaberite opciju Podnošenje prijave, izaberite školu u kojoj želite da zakažete termin za testiranje đaka i upis i odaberite termin.

Roditeljima ili drugim zakonskim zastupnicima će tokom trajanja upisa u osnovne škole svakog radnog dana od 08.00 do 15.00 časova biti dostupan i kontakt centar Ministarstva prosvete na broju telefona 011/73-505-57.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama