Početna plata nastavnika od 1. januara iznosiće 66.394 dinara

3 novembra, 2021

Uz najavljenu povišicu od sedam odsto u narednoj godini, početna plata nastavnika sa sedmim stepenom stručne spreme (bez minulog rada) iznosiće 66.394 dinara, piše Danas.

Uvećanje u odnosu na trenutnu zaradu je 4.343 dinara, odnosno nešto više od 2.000 po delu plate. Ukoliko je nastavnik i razredni starešina njegova zarada će biti dodatno uvećana za četiri odsto, odnosno za 2.655 dinara.

Identično je i dodatno uvećanje za 10 godina staža (0,4 odsto po godini), te bi zaposleni sa sedmim stepenom, starešinstvom i 10 godina staža mesečno primao nešto preko 71.000 dinara.

Kada je reč o zaposlenima sa šestim stepenom stručnosti, njihove plate će biti veće za 3.731 dinar i iznosiće 57.040 dinara, precizira Dušan Kokot, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV).

On međutim napominje da će rast minimalne zarade za 9,4 odsto od 1. januara, dodatno narušiti raspon zarada u obrazovanju.

Kokot kaže da to, ipak, neće uticati da nove kategorije zaposlenih „padnu“ na minimalac, ali ukazuje da se takvom mogućem scenariju približavaju svi koji imaju koeficijent preko 10.

– Neće biti novih kategorija na minimalcu. Granica minimalne zarade se pomerila na 9,65, a takvih zaposlenih nema. Oni koji su i do sada bili na minimalcu tu i ostaju, a zaposleni sa višim koeficijentima se primiču granici – ističe Kokot za Danas.

Na pitanje koliko smo daleko od ispunjenja zahteva koji NSPRV već dugo traži – da plata treba da bude proizvod osnovice i koeficijenta i da se ukine nezakonita korekcija do minimalca, Kokot odgovara da sindikat na čijem je čelu insistira na zakonitosti, te se to ne može smatrati zahtevom.

– Zakonom je definisano da je zarada zaposlenog proizvod osnovice i pripadajućeg koeficijenta. Najniži koeficijent ima fizički radnik i on iznosi 5,99. Kada to pomnožimo sa osnovicom dobijemo nepunih 23.000 dinara. Tako ugovorena zarada predstavlja tek dve trećine minimalne zarade (minimalac u mesecu sa 23 radna dana iznosiće 37.024 dinara). Tada država nezakonito koriguje, jer je nezakonito i ugovorila zaradu, te taj zaposleni dobije minimalac, ali su svi drugi koeficijenti i rasponi među njima narušeni. Kada bi fizički radnik zaradio minimalac, nastavnik sa sedmim stepenom stručne spreme bi imao platu preko 100.000 dinara. To zakon kaže, a ne NSPRV – napominje Kokot.

Više na: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama