Počinje merenje radona u školama i vrtićima

24 februara, 2019

U više od hiljadu škola i vrtića od ponedeljka će se postavljati detektori za merenje radona. Merenje koncentracije ovog prirodnog gasa počeće 1. marta, a Srbiji u tome pomaže “Međunarodna agencija za atomsku energiju”, kaže za RTS pomoćnica direktora Direktorata za radijaciju Maja Eremić Savković.

Radon je prirodni radioaktivan gas bez boje i mirisa i satavni je deo životne sredine. Lako se meri u zatvorenom prostoru a koncentracija zavisi od više faktora, rekla je gostujući u Dnevniku RTS-a Maja Eremić Savković.

“Pre dve godine merena je koncentracija radona u kućama i stanovima. Rezultati su pokazali da okolina Niša i Niške banje ima veću koncentraciju radona i radi se na sanaciji objekata kako bi se smanjila koncentracija radona”, kaže Maja Eremić-Savković.

U novoj akciji merenja 5.000 detektora pokriće deo škola i vrtića prema razvijenoj metodologiji.

Detektori će biti postavljeni u 1.300 škola, a njihov broj zavisiće od broja đaka.

“Sasvim je prirodno da posle kuća nastavimo merenje u onim ustanovama gde mi i naša deca provodimo najviše vremena, a to su pre svega škole. Merenja kreću 1. marta i trajaće tri meseca. Detektori će se očitavati nakom toga u laboratoriji u Švedskoj”, objašnjava Maja Eremić Savković.

Rezultati se očekuju do 1. septembra.

Kako je napomenuto, ovi detektori ne emituju nikakvo zračenje već služe da pruže informacije o tome da li smo izloženi nekom zračenju.

“Ukoliko se u nekoj školi detektuje povećana koncentracija radona o tome će biti obavešteno i ministarstvo i ta ustanova, kao i o načinima kako da se to sanira”, rekla je za RTS pomoćnica direktora Direktorata za radijaciju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama