POKLANJAMO knjigu koja nas vraća u detinjstvo – Krtić i ribica

7 avgusta, 2016

Priče o Krtiću, hrabrom junaku mekog srca trebalo bi današnja deca da čitaju čim počnu da se susreću sa knjigama. One su pisane jednostavnim jezikom, a ilustrovane su kao slikovnice našeg detinjstva – baš onakve kakve smo i mi voleli i uz kakve smo odrastali. Čitanje će vas sigurno, kao pravi vremeplov, vratiti u one dane kada ste posle emisije „Laku noć, deco” dobijali svoju porciju mleka sa kakaom i priču za laku noć koju ste čekali čitavog dana.

Ali, priče o Krtiću izdvaja nešto posebno. Sećate li se kako su gotovo sve bajke uz koje smo odrastali obilovale „teškim trenucima”? Snežanu lovac odvodi u šumu da je ubije, vuk pojede babu i crvenkapu, Palčića i njegovu braću roditelji vode u šumu da ih tamo ostave… Ma gotovo da nema bajke koja nije bila pravi horor za decu. Priče o Krtiću su upravo suprotne. Krtić je junak koji uspeva da spase svoju drugaricu ribicu od opasne štuke, a da ni štuki pri tome ne naudi. A kada decu učimo ljudskosti, suština je upravo u tome – truditi se da nikome ne naudimo boreći se za svoje ciljeve.
Jedan primerak knjige „Krtić i ribica” danas poklanjamo i to onom ko najbrže odgovori na sledeće pitanje:

Zatvorenik se nalazi u ćeliji sa dvoje vrata. Jedna vrata vode u slobodu, a druga u smrt. I jedna i druga vrata čuva po jedan stražar, od kojih jedan uvek govori istinu a drugi uvek laže. Koje pitanje (samo jedno) treba da postavi zatvorenik da bi saznao koja vrata vode u slobodu?

Budite brzi, ali pažljivi, pošto ćemo priznavati samo prvi odgovor. Odgovarajte isključivo u komentarima na ovaj tekst (ne na FB) i navedite svoje puno ime i prezime i mejl u formi koju popunjavate.
Svi komentari i ime dobitnika biće objavljeni sutra, 08.08. u 21 čas, na našoj FB strani.
Srećno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


15 komentara na "POKLANJAMO knjigu koja nas vraća u detinjstvo – Krtić i ribica

 1. stojanka trivunoviC kaže:

  PRVA SAM MOZE MENI

 2. stojanka trivunoviC kaže:

  DA LI NE GOVORIS ISTINUI?

 3. Vanja Anđelić kaže:

  Pitanje je sledeće: Šta bi tvoj kolega odgovorio kada bih ga pitao “Na kojim vratima je sloboda?”

 4. Marija Maric kaže:

  Pitao bi jednog od strazara ” Kada bih pitao drugog strazara koja vrata vode u slobodu sta bi mi odgovorio ? “. Onda bi krenuo ka suprotnim vratima od odgovora.

 5. Jelena Ilic kaže:

  “Sta bi drugi cuvar rekao kad bih ga pitao, koja vrata vode u slobodu?” obojica ce pokazati pogresna vrata. Pa covek treba da se odluci za druga vrata.

 6. Milena K kaže:

  Treba pitati jednog strazara:šta bi tvoj kolega rekao koja su prava vrata? Onaj što laže rekao bi da bi njegov kolega rekao da su prava vrata, da kazemo levo (smrt) a onaj što govori istinu rekao je da bi njegov brat reko da su prava vrata levo (smrt) i samo se kloniš tih vrata i sve u redu

 7. Jovanka kaže:

  Pitanje treba da se postavi ovako: Da li ne govoris istinu? Onaj koji govori istinu ce reci ne, a ovaj koji ne govori ce reci da.

 8. Marina Draca kaže:

  Ako bih pitao tvog kolegu koji izlaz vodi u slobodu, šta bi ON odgovorio?” i odabrati suprotan izlaz.

 9. Goran Gojkov kaže:

  Bilo kod stražara može da pita šta će onaj drugi stražar reći ako ga pita gde njegova vrata vode…

 10. Aleksandar Pantic kaže:

  Ako zatvorenik zna koji je iskren a koji laze onda tome sto laze treba da postavi pitanje
  Da li su ta vrata za slobodu?
  On bi mu odgovorio da nisu i onda bi zatvorenik znao da jesu ☺

 11. Katarina Nikolić kaže:

  Pitanje bi treblao da glasi (upućeno stražaru vrata npr. broj 1): Šta bi drugi stražar (stražar od vrata br. 2) rekao koja su prava vrata?
  Pitanje upućeno stražaru vrata broj 2: Šta bi drugi stražar (stražar od vrata br. 1) rekao koja su prava vrata?

 12. Nikola kaže:

  Pitao bi ga “Sta bi rekao drugi strazar, koja vrata vode u slobodu?” Onaj sto laze bi slagao sta bi rekao iskreni strazar, rekao bi pogresna vrata, a ovaj sto govori istinu bi rekao laz sto bi rekao drugi strazar,tj rekao bi pogresna vrata. Zatvorenik izabere saprotna vrata i bezbedan je. (Malo je zbunjujuce ali logicno)

 13. Bojana Babanić kaže:

  Šta bi drugi čuvar rekao koja su prava vrata za slobodu?

 14. Vera Adamovic kaže:

  Da li onaj koji cuva vrata slobode govori istinu?

 15. Ivana kaže:

  ” Da li je ovo put za slobodu?” Lazov ce reci ne a iskren da. Gotova prica

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama