ПОКЛАЊАМО књигу која нас враћа у детињство – Кртић и рибица

7 августа, 2016

Приче о Кртићу, храбром јунаку меког срца требало би данашња деца да читају чим почну да се сусрећу са књигама. Оне су писане једноставним језиком, а илустроване су као сликовнице нашег детињства – баш онакве какве смо и ми волели и уз какве смо одрастали. Читање ће вас сигурно, као прави времеплов, вратити у оне дане када сте после емисије „Лаку ноћ, децо” добијали своју порцију млека са какаом и причу за лаку ноћ коју сте чекали читавог дана.

Али, приче о Кртићу издваја нешто посебно. Сећате ли се како су готово све бајке уз које смо одрастали обиловале „тешким тренуцима”? Снежану ловац одводи у шуму да је убије, вук поједе бабу и црвенкапу, Палчића и његову браћу родитељи воде у шуму да их тамо оставе… Ма готово да нема бајке која није била прави хорор за децу. Приче о Кртићу су управо супротне. Кртић је јунак који успева да спасе своју другарицу рибицу од опасне штуке, а да ни штуки при томе не науди. А када децу учимо људскости, суштина је управо у томе – трудити се да никоме не наудимо борећи се за своје циљеве.
Један примерак књиге „Кртић и рибица” данас поклањамо и то оном ко најбрже одговори на следеће питање:

Затвореник се налази у ћелији са двоје врата. Једна врата воде у слободу, а друга у смрт. И једна и друга врата чува по један стражар, од којих један увек говори истину а други увек лаже. Које питање (само једно) треба да постави затвореник да би сазнао која врата воде у слободу?

Будите брзи, али пажљиви, пошто ћемо признавати само први одговор. Одговарајте искључиво у коментарима на овај текст (не на ФБ) и наведите своје пуно име и презиме и мејл у форми коју попуњавате.
Сви коментари и име добитника биће објављени сутра, 08.08. у 21 час, на нашој ФБ страни.
Срећно!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


15 коментара на "ПОКЛАЊАМО књигу која нас враћа у детињство – Кртић и рибица

 1. stojanka trivunoviC каже:

  PRVA SAM MOZE MENI

 2. stojanka trivunoviC каже:

  DA LI NE GOVORIS ISTINUI?

 3. Vanja Anđelić каже:

  Pitanje je sledeće: Šta bi tvoj kolega odgovorio kada bih ga pitao “Na kojim vratima je sloboda?”

 4. Marija Maric каже:

  Pitao bi jednog od strazara ” Kada bih pitao drugog strazara koja vrata vode u slobodu sta bi mi odgovorio ? “. Onda bi krenuo ka suprotnim vratima od odgovora.

 5. Jelena Ilic каже:

  “Sta bi drugi cuvar rekao kad bih ga pitao, koja vrata vode u slobodu?” obojica ce pokazati pogresna vrata. Pa covek treba da se odluci za druga vrata.

 6. Milena K каже:

  Treba pitati jednog strazara:šta bi tvoj kolega rekao koja su prava vrata? Onaj što laže rekao bi da bi njegov kolega rekao da su prava vrata, da kazemo levo (smrt) a onaj što govori istinu rekao je da bi njegov brat reko da su prava vrata levo (smrt) i samo se kloniš tih vrata i sve u redu

 7. Jovanka каже:

  Pitanje treba da se postavi ovako: Da li ne govoris istinu? Onaj koji govori istinu ce reci ne, a ovaj koji ne govori ce reci da.

 8. Marina Draca каже:

  Ако бих питао твог колегу који излаз води у слободу, шта би ОН одговорио?” и одабрати супротан излаз.

 9. Goran Gojkov каже:

  Bilo kod stražara može da pita šta će onaj drugi stražar reći ako ga pita gde njegova vrata vode…

 10. Aleksandar Pantic каже:

  Ako zatvorenik zna koji je iskren a koji laze onda tome sto laze treba da postavi pitanje
  Da li su ta vrata za slobodu?
  On bi mu odgovorio da nisu i onda bi zatvorenik znao da jesu ☺

 11. Katarina Nikolić каже:

  Pitanje bi treblao da glasi (upućeno stražaru vrata npr. broj 1): Šta bi drugi stražar (stražar od vrata br. 2) rekao koja su prava vrata?
  Pitanje upućeno stražaru vrata broj 2: Šta bi drugi stražar (stražar od vrata br. 1) rekao koja su prava vrata?

 12. Nikola каже:

  Pitao bi ga “Sta bi rekao drugi strazar, koja vrata vode u slobodu?” Onaj sto laze bi slagao sta bi rekao iskreni strazar, rekao bi pogresna vrata, a ovaj sto govori istinu bi rekao laz sto bi rekao drugi strazar,tj rekao bi pogresna vrata. Zatvorenik izabere saprotna vrata i bezbedan je. (Malo je zbunjujuce ali logicno)

 13. Bojana Babanić каже:

  Šta bi drugi čuvar rekao koja su prava vrata za slobodu?

 14. Vera Adamovic каже:

  Da li onaj koji cuva vrata slobode govori istinu?

 15. Ivana каже:

  ” Da li je ovo put za slobodu?” Lazov ce reci ne a iskren da. Gotova prica

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама