ПОКЛАЊАМО књигу која нас враћа у детињство – Кртић и рибица

Приче о Кртићу, храбром јунаку меког срца требало би данашња деца да читају чим почну да се сусрећу са књигама. Оне су писане једноставним језиком, а илустроване су као сликовнице нашег детињства – баш онакве какве смо и ми волели и уз какве смо одрастали. Читање ће вас сигурно, као прави времеплов, вратити у оне дане када сте после емисије „Лаку ноћ, децо” добијали своју порцију млека са какаом и причу за лаку ноћ коју сте чекали читавог дана.

Али, приче о Кртићу издваја нешто посебно. Сећате ли се како су готово све бајке уз које смо одрастали обиловале „тешким тренуцима”? Снежану ловац одводи у шуму да је убије, вук поједе бабу и црвенкапу, Палчића и његову браћу родитељи воде у шуму да их тамо оставе… Ма готово да нема бајке која није била прави хорор за децу. Приче о Кртићу су управо супротне. Кртић је јунак који успева да спасе своју другарицу рибицу од опасне штуке, а да ни штуки при томе не науди. А када децу учимо људскости, суштина је управо у томе – трудити се да никоме не наудимо борећи се за своје циљеве.
Један примерак књиге „Кртић и рибица” данас поклањамо и то оном ко најбрже одговори на следеће питање:

Затвореник се налази у ћелији са двоје врата. Једна врата воде у слободу, а друга у смрт. И једна и друга врата чува по један стражар, од којих један увек говори истину а други увек лаже. Које питање (само једно) треба да постави затвореник да би сазнао која врата воде у слободу?

Будите брзи, али пажљиви, пошто ћемо признавати само први одговор. Одговарајте искључиво у коментарима на овај текст (не на ФБ) и наведите своје пуно име и презиме и мејл у форми коју попуњавате.
Сви коментари и име добитника биће објављени сутра, 08.08. у 21 час, на нашој ФБ страни.
Срећно!