Položili najvažniji ispit – ispit ljudskosti

24 aprila, 2017

Maturanti zajedničkom radnom akcijom prikupili novac za drugare koji nisu mogli da priušte matursku ekskurziju!

Foto: Večernje novosti


Maturanti IV-5 novosadske gimnazije “Svetozar Marković” položili su svoj “predmaturski” ispit iz predmeta humanost i solidarnost.
Predvođeni odeljenskim starešinom Brankom Bukaricom, profesorkom književnosti, prionuli su na posao u rasadniku nadomak Iriga kako bi prikupili novac za svoje drugare koji nisu u finansijskoj mogućnosti da otputuju na matursku ekskurziju.
Jedni su kopali jame, drugi u njih stavljali sadnice i nosili zemlju… Lepo vreme im je išlo na ruku, pa se sve orilo od pesme i šale.
– Zaista sam ponosna na decu – iskrena je profesorka Bukarica, dodajući da su ovim pokazali da su naučili i pokazali kako treba da brinemo jedni o drugima. – Od prvog dana su složni.
Gimnazijalcima je najvažnije da i na maturskoj ekskurziji budu zajedno, pa im fizički posao u nadnici nije bio težak.
– Ovo što su maturanti uradili trebalo bi da bude primer mnogima – kaže ponosna profesorka Bukarica. – Svi oni će jednoga dana, posle završenih škola, nešto postati, ali najvažnije je da su naučili da pre svega treba da budu ljudi. I da je važno pomagati drugima.
MaturantiIV-5, po uspehu najbolje odeljenje u gimnaziji i sa najmanje izostanaka, smatraju da nisu uradili ništa spektakularno, i da je radna akcija bila još jedna prilika da se još više zbliže.
Ovim primerom razbili su stereotipe o tome da mladi danas nisu složni kao nekada. Naprotiv, pokazali su samoinicijativnu solidarnost koja je retka, a za dobrobit svoje male zajednice. I što je najvažnije, pokazali su pravu empatiju jer im nije bilo važno samo to što će oni otputovati, već ih je zabolelo to što neki od drugara neće imati priliku da odu sa njima i jednako uživaju.
Bravo, maturanti! Vaš primer treba da sledi svako!
Izvor: Večernje novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama