Положили најважнији испит – испит људскости

24 априла, 2017

Матуранти заједничком радном акцијом прикупили новац за другаре који нису могли да приуште матурску екскурзију!

Фото: Вечерње новости


Матуранти IV-5 новосадске гимназије “Светозар Марковић” положили су свој “предматурски” испит из предмета хуманост и солидарност.
Предвођени одељенским старешином Бранком Букарицом, професорком књижевности, прионули су на посао у расаднику надомак Ирига како би прикупили новац за своје другаре који нису у финансијској могућности да отпутују на матурску екскурзију.
Једни су копали јаме, други у њих стављали саднице и носили земљу… Лепо време им је ишло на руку, па се све орило од песме и шале.
– Заиста сам поносна на децу – искрена је професорка Букарица, додајући да су овим показали да су научили и показали како треба да бринемо једни о другима. – Од првог дана су сложни.
Гимназијалцима је најважније да и на матурској екскурзији буду заједно, па им физички посао у надници није био тежак.
– Ово што су матуранти урадили требало би да буде пример многима – каже поносна професорка Букарица. – Сви они ће једнога дана, после завршених школа, нешто постати, али најважније је да су научили да пре свега треба да буду људи. И да је важно помагати другима.
МатурантиIV-5, по успеху најбоље одељење у гимназији и са најмање изостанака, сматрају да нису урадили ништа спектакуларно, и да је радна акција била још једна прилика да се још више зближе.
Овим примером разбили су стереотипе о томе да млади данас нису сложни као некада. Напротив, показали су самоиницијативну солидарност која је ретка, а за добробит своје мале заједнице. И што је најважније, показали су праву емпатију јер им није било важно само то што ће они отпутовати, већ их је заболело то што неки од другара неће имати прилику да оду са њима и једнако уживају.
Браво, матуранти! Ваш пример треба да следи свако!
Извор: Вечерње новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама