Помоћница министра просвете: Број директора којима следи смена је повећан

16 јануара, 2018

Вишак домара, одељења, тешки ранци и скупе екскурзије иду у прошлост, каже у интервјуу за “Блиц” Весна Недељковић, помоћница министра просвете за предшколско и основно образовање и васпитање, и најављује све новине за ђаке, школе и родитеље.

Доношење Закона о основама система образовања и васпитања (ЗОСОВ) је обележило прошлу годину и омогућило бројна нова решења и правилнике – петаци су добили информатику, технику и технологију и физичко и здравствено васпитање као обавезне предмете, што ће се ове године пребацити и у шести разред, а уведен је и ес-дневник као пилот-пројекат. Према речима Весне Недељковић, помоћнице министра просвете за предшколско и основно образовање и васпитање, већ стижу одлични резултати, што је и увод у наредне кораке.
Када су тек уведени ес-дневници, наставници су се жалили на обавезу вођења двоструке евиденције, а родитељи нису одмах добили шифре за логовање на систем. Какво је сада стање, да ли су ови проблеми решени?
– Како је у питању пилот-пројекат, проблеми се у ходу решавају, а тим од око 40 људи задужен је за техничку подршку и све неопходне одговоре. Тако да већ сада колеге у школама могу да штампају податке на тромесечју уместо да их преписују из дневника, а на крају године моћи ће да штампају и просечне оцене одељења и ђака, напомене, дипломе… Олакшан је цео тај административни део који је наставницима увек одузимао пуно времена, а исто тако, када су испуњени сви предуслови, родитељима је омогућен приступ систему.
Нови наставни планови и програми овог септембра очекују ученике првог и петог разреда, а наредних година и остале основце. Која је идеја Министарства?
– Уводи се рад на рачунару већ у првом разреду, али ненаметљиво, и да то само себи буде циљ, како бисмо их усмерили и омогућили им бољи квалитет садржаја које ће касније користити за учење. Успели смо да се базирамо на знања и вештине које ученици стичу уместо на бубање, што би требало да покаже резултате на малој матури, касније државној, али и на међународним тестирањима.
Директорима који не желе да иду у пензију иако закон то налаже, као и онима који у случају насиља у школи нису предузели све мере најављене су смене. Да ли се овај списак у међувремену изменио?
– Број директора којима следи смена је повећан у смислу да њега сада чине и они који се не придржавају или крше правилник о финансирању установа. Када смо видели да једна школа стандардне квадратуре има пет домара, почели смо више да их контролишемо и схватили да највише злоупотреба има код запошљавања помоћног особља, као што су сервирке, благајници… Неки су формирали већи број одељења него што је требало, други сакрили радно место, трећи најдиректније оштетили школу… Ми смо им послали упозорење шта смо уочили и да ћемо то проследити инспекције на поступање, али због деце та одељења нећемо дирати до краја школске године.
Какве новине очекују ученике када је реч о ужини?
– Школе ће и даље морати да спроводе јавну набавку за обезбеђивање оброка, али ће сада први пут као понуђачи моћи да се јаве и предшколске установе, школе, ђачки и студентски домови који производе храну. Идеја је да се што више користе постојећи ресурси који производе храну и имају довољно капацитета да то могу да раде и за друге, јер је у њима систем контроле одличан. Дефинисаће се и нутриционистичка вредност оброка, даћемо предлог намирница, а сходно томе и ценовник у различитим установама, да се не би дешавало да је негде исти оброк 110, а негде 270 динара, као што је сада.
Из Министарства просвете најављене су и безбедније и јефтиније екскурзије. Како ће се то омогућити?
Докле год се за екскурзије буде бирала најнижа цена, њихов квалитет неће бити добар, као ни зато што се често своде на скупе хотеле. Због тога ћемо почетком нове школске године донети и нови правилник о екскурзијама, који на првом месту има дружење и упознавање Србије. И екскурзије и ужине ћемо увезивати са ђачким задругама како би били повољнији за ученике, а приход остајао школи.
Ђачке торбе сада су тешке и до десет килограма, да ли би Нацрт закона о уџбеницима то могао да промени?
– Јавна расправа је прошла, он сада иде на мишљења и надам се да ће Нацрт ући у скупштинску процедуру у марту. Уводе се дигитални уџбеници, док ће штампани бити сведенији, са мање страна, јефтинији. Новим планом уџбеника ограничили смо да по предмету ђаци могу да имају један уџбеник, а не више по четири као што је сада. И набавку уџбеника ћемо увезати са ђачким задругама, тако да буду повољнији. То су главне измене које би требало да растерете ђачку торбу, али и буџет родитеља. У првој фази пројекта дигитални уџбеници били би допуна штампаном издању, а идеја је да се они користе паралелно,а онда да након неког времена имају приоритет јер су доступнији. Од септембра биће уведени као пилот у одређеном броју школа.
(Милица Рашић)
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама