Pomoćnica ministra prosvete: Broj direktora kojima sledi smena je povećan

16 januara, 2018

Višak domara, odeljenja, teški ranci i skupe ekskurzije idu u prošlost, kaže u intervjuu za “Blic” Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje, i najavljuje sve novine za đake, škole i roditelje.

Donošenje Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (ZOSOV) je obeležilo prošlu godinu i omogućilo brojna nova rešenja i pravilnike – petaci su dobili informatiku, tehniku i tehnologiju i fizičko i zdravstveno vaspitanje kao obavezne predmete, što će se ove godine prebaciti i u šesti razred, a uveden je i es-dnevnik kao pilot-projekat. Prema rečima Vesne Nedeljković, pomoćnice ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje, već stižu odlični rezultati, što je i uvod u naredne korake.
Kada su tek uvedeni es-dnevnici, nastavnici su se žalili na obavezu vođenja dvostruke evidencije, a roditelji nisu odmah dobili šifre za logovanje na sistem. Kakvo je sada stanje, da li su ovi problemi rešeni?
– Kako je u pitanju pilot-projekat, problemi se u hodu rešavaju, a tim od oko 40 ljudi zadužen je za tehničku podršku i sve neophodne odgovore. Tako da već sada kolege u školama mogu da štampaju podatke na tromesečju umesto da ih prepisuju iz dnevnika, a na kraju godine moći će da štampaju i prosečne ocene odeljenja i đaka, napomene, diplome… Olakšan je ceo taj administrativni deo koji je nastavnicima uvek oduzimao puno vremena, a isto tako, kada su ispunjeni svi preduslovi, roditeljima je omogućen pristup sistemu.
Novi nastavni planovi i programi ovog septembra očekuju učenike prvog i petog razreda, a narednih godina i ostale osnovce. Koja je ideja Ministarstva?
– Uvodi se rad na računaru već u prvom razredu, ali nenametljivo, i da to samo sebi bude cilj, kako bismo ih usmerili i omogućili im bolji kvalitet sadržaja koje će kasnije koristiti za učenje. Uspeli smo da se baziramo na znanja i veštine koje učenici stiču umesto na bubanje, što bi trebalo da pokaže rezultate na maloj maturi, kasnije državnoj, ali i na međunarodnim testiranjima.
Direktorima koji ne žele da idu u penziju iako zakon to nalaže, kao i onima koji u slučaju nasilja u školi nisu preduzeli sve mere najavljene su smene. Da li se ovaj spisak u međuvremenu izmenio?
– Broj direktora kojima sledi smena je povećan u smislu da njega sada čine i oni koji se ne pridržavaju ili krše pravilnik o finansiranju ustanova. Kada smo videli da jedna škola standardne kvadrature ima pet domara, počeli smo više da ih kontrolišemo i shvatili da najviše zloupotreba ima kod zapošljavanja pomoćnog osoblja, kao što su servirke, blagajnici… Neki su formirali veći broj odeljenja nego što je trebalo, drugi sakrili radno mesto, treći najdirektnije oštetili školu… Mi smo im poslali upozorenje šta smo uočili i da ćemo to proslediti inspekcije na postupanje, ali zbog dece ta odeljenja nećemo dirati do kraja školske godine.
Kakve novine očekuju učenike kada je reč o užini?
– Škole će i dalje morati da sprovode javnu nabavku za obezbeđivanje obroka, ali će sada prvi put kao ponuđači moći da se jave i predškolske ustanove, škole, đački i studentski domovi koji proizvode hranu. Ideja je da se što više koriste postojeći resursi koji proizvode hranu i imaju dovoljno kapaciteta da to mogu da rade i za druge, jer je u njima sistem kontrole odličan. Definisaće se i nutricionistička vrednost obroka, daćemo predlog namirnica, a shodno tome i cenovnik u različitim ustanovama, da se ne bi dešavalo da je negde isti obrok 110, a negde 270 dinara, kao što je sada.
Iz Ministarstva prosvete najavljene su i bezbednije i jeftinije ekskurzije. Kako će se to omogućiti?
Dokle god se za ekskurzije bude birala najniža cena, njihov kvalitet neće biti dobar, kao ni zato što se često svode na skupe hotele. Zbog toga ćemo početkom nove školske godine doneti i novi pravilnik o ekskurzijama, koji na prvom mestu ima druženje i upoznavanje Srbije. I ekskurzije i užine ćemo uvezivati sa đačkim zadrugama kako bi bili povoljniji za učenike, a prihod ostajao školi.
Đačke torbe sada su teške i do deset kilograma, da li bi Nacrt zakona o udžbenicima to mogao da promeni?
– Javna rasprava je prošla, on sada ide na mišljenja i nadam se da će Nacrt ući u skupštinsku proceduru u martu. Uvode se digitalni udžbenici, dok će štampani biti svedeniji, sa manje strana, jeftiniji. Novim planom udžbenika ograničili smo da po predmetu đaci mogu da imaju jedan udžbenik, a ne više po četiri kao što je sada. I nabavku udžbenika ćemo uvezati sa đačkim zadrugama, tako da budu povoljniji. To su glavne izmene koje bi trebalo da rasterete đačku torbu, ali i budžet roditelja. U prvoj fazi projekta digitalni udžbenici bili bi dopuna štampanom izdanju, a ideja je da se oni koriste paralelno,a onda da nakon nekog vremena imaju prioritet jer su dostupniji. Od septembra biće uvedeni kao pilot u određenom broju škola.
(Milica Rašić)
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama