Pomoćnica ministra prosvete optužena za mobing

13 jula, 2016

Više od pola godine Željka Radojičić Lukić, v.d. pomoćnika ministra prosvete, prima platu bez ugovora, iako je ministar Srđan Verbić dostavio Vladi još u decembru predlog njenog razrešenja.
Njoj je ugovor o radu istekao 19. decembra prošle godine. Osim što je nejasno na osnovu čega Radojičić Lukić prima platu, zbog činjenice da još nije razrešena s mesta pomoćnika ministra, njena naslednica dr Slavica Jašić, koja je još u septembru 2015. godine izabrana na konkursu na tu poziciju, ne može da preuzme funkciju.
Cela situacija je eskalirala prošle nedelje kada je Jašićeva, rukovodilac Grupe za poslove osnovnog obrazovanja i vaspitanja, podnela zvaničnu prijavu za mobing protiv Radojičić Lukić.
“Sve vreme, skoro godinu dana, odgovorno i savesno radim i ćutim o nečemu o čemu se zna kako u Ministarstvu, tako i šire, a to je neprofesionalno, neodgovorno i često bahato ponašanje Željke Radojičić Lukić prema saradnicima na poslu. Podnošenje prijave bila je moja profesionalna obaveza i odgovornost prema obrazovnom sistemu i svima koji su uključeni u njega”, naglašava za “Blic” Jakšić.
Ona dodaje da je bila na udaru Lukićeve zbog toga što su postale konkurencija jedna drugoj.
“Interni konkurs, izbor i predlog ministra za moje postavljenje na mesto pomoćnice doveli su do toga da budem najugroženija. Da li će se i drugi zaposleni odlučiti da prijave Lukićevu, ne znam, jer je prilikom donošenja ovakvih odluka strah najveći neprijatelj”, smatra Jašić.
Radojičić Lukić se zapitala zbog čega je Vlada nije razrešila dužnosti. “Pretpostavljam da optužbe potiču od onih kojima Vlada od septembra nije uvažila predlog za razrešenje s funkcije koju obavljam. Imam utisak da je sve dobilo predznak jedne velike drame, a velika drama je ona okolnost u kojoj se pošten čovek bori u nepoštenim uslovima”, kaže Radojičić Lukić.
U Ministarstvu prosvete ističu da su tražili od Vlade razrešenje Lukićeve, ali i da će ona primati platu i nadoknadu za službeni stan u Beogradu, budući da je iz Banje Vrujci, sve dok Vlada ne donese rešenje o razrešenju.
“Pošto je Lukićeva nastavila da obavlja poslove v.d. pomoćnika ministra, isplaćuje joj se plata u skladu sa rešenjem kojim se utvrđuje koeficijent za obračun i isplatu plate koje je donela Administrativna komisija Vlade poslednji put 25. decembra 2015. retroaktivno za period od 19. septembra do 19. decembra 2015. Takođe, rešenje o priznavanju prava na odvojeni život donosi Administrativna komisija Vlade, dok o ispunjenosti uslova za koriščenje službenog stana odlučuje Komisija za stambena pitanja i raspodelu stambenih zgrada i poslovnih prostorija Vlad”, ističu iz Ministarstva.
 
 
Izvor: 021.rs/naslovi.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


7 komentara na "Pomoćnica ministra prosvete optužena za mobing

 1. Profesor kaže:

  Kakava ministar, takvi i pomočnici. Samo gledaju za fotelju, a interes prosvetra im je na zadnjem mestu. Sve pomočnike ministra, državne sekretare, rukovodioce ŠU istrerati na ulicu. Ovo je jedan od primera katastrofalne situacije u Ministarstvu. Imamo pomoćnike pojedinih sekrora koji se nikada javno nisu oglasili. Treba napisati kakav je odnos između pomoćnice za osnovno i srednje obrazovanje.Ovo je skandal da se nemom plaća stan, odvojeni život, a da za to nema rešenje. Što se tiče dr Slavice Jašić vidlo se i njeno elementarno nepoznavanje propisa iz obrazovanja. I jedna i druga samo žele funkciju, a nemaju komptenciji i širinu za mesto pomoćnika.

 2. daca kaže:

  Koji odvojen zivot i stan?Sramota!!!Mi koji putujemo svaki dan na nastavu i po 40 km u jednom pravcu,pa nam opstina duguje 4 meseca putnih troskova cutimo i radimo.A gospoda iz ministarstva sa duplim platama i rasipanjem.

 3. Lj kaže:

  U Ministarstvo je potrebna restrikcija. veliki procenat su visak a da ne pominjemo razne ZAVODE.
  Pa ovi ni jednu preporuku Zastitnika gradjana ne mogu da sprovedu.
  Jedina osoba koja moze da uvede tamo red je prof. dr Rade Doroslovacki.
  Za 1/2 godine bi Ministarstvo bilo kao svajcarski sat

  1. Tanja kaže:

   G. LJ,zato i Rade Doroslovacki nije u ministarstvu.Prebrzo su se ugurale Markoviceva i Radojcic Lukic.Tacno je da dominira licni interes i ”uguravanje”predmeta koji S.Markovic predaje.Ko odgovara zbog neupisa 3.500 ucenika osmog razreda ili za nerasporedjene?Koordinatori uzese pare,ministarstvo cuti.

 4. goca kaže:

  Sa li ih nije sramota,a nama uzimaju 22%od penzije,fuj!!!!!!

 5. JK kaže:

  Mobing je veoma rastegljiv pojam,Sudeći na osnovu sadržine teksta ,a i komentara,stičm utisak da mobing vrši svako koga dospi nad onim koji im dozvole.Direktori sa svojim “ljudima” na neistomišljenike,žene koje ne kleče,profesionalce…..Inspektori rada i prosvete štite takve direktore,pa i oni vrše i posredan i direktan mobing,Možda i na njih neko vrši mobing ,pa ne donose rešenja u roku i tako,……Mobinguje ko koga stigne,da se dokaže ,ne može, ne važe neposredni dokazi(video-zapis,očevici neće da svedoče i tako……) pa se sav istražni put mobinga sveo na “rekla-kazala,I tako……..Izgleda da još nismo “dovoljno pismeni” i tako…..Biti pismen znači po meni imati stav,držati reč.priznati grešku,biti u toku promena,spreman “stići i uteći i na strašnom mestu postojati”,I tako………

 6. Biljana kaže:

  Nema para za prosvetu,a u prosveti rade i penzioneri i primaju i platu i penziju.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama