Помоћница министра просвете оптужена за мобинг

13 јула, 2016

Више од пола године Жељка Радојичић Лукић, в.д. помоћника министра просвете, прима плату без уговора, иако је министар Срђан Вербић доставио Влади још у децембру предлог њеног разрешења.
Њој је уговор о раду истекао 19. децембра прошле године. Осим што је нејасно на основу чега Радојичић Лукић прима плату, због чињенице да још није разрешена с места помоћника министра, њена наследница др Славица Јашић, која је још у септембру 2015. године изабрана на конкурсу на ту позицију, не може да преузме функцију.
Цела ситуација је ескалирала прошле недеље када је Јашићева, руководилац Групе за послове основног образовања и васпитања, поднела званичну пријаву за мобинг против Радојичић Лукић.
“Све време, скоро годину дана, одговорно и савесно радим и ћутим о нечему о чему се зна како у Министарству, тако и шире, а то је непрофесионално, неодговорно и често бахато понашање Жељке Радојичић Лукић према сарадницима на послу. Подношење пријаве била је моја професионална обавеза и одговорност према образовном систему и свима који су укључени у њега”, наглашава за “Блиц” Јакшић.
Она додаје да је била на удару Лукићеве због тога што су постале конкуренција једна другој.
“Интерни конкурс, избор и предлог министра за моје постављење на место помоћнице довели су до тога да будем најугроженија. Да ли ће се и други запослени одлучити да пријаве Лукићеву, не знам, јер је приликом доношења оваквих одлука страх највећи непријатељ”, сматра Јашић.
Радојичић Лукић се запитала због чега је Влада није разрешила дужности. “Претпостављам да оптужбе потичу од оних којима Влада од септембра није уважила предлог за разрешење с функције коју обављам. Имам утисак да је све добило предзнак једне велике драме, а велика драма је она околност у којој се поштен човек бори у непоштеним условима”, каже Радојичић Лукић.
У Министарству просвете истичу да су тражили од Владе разрешење Лукићеве, али и да ће она примати плату и надокнаду за службени стан у Београду, будући да је из Бање Врујци, све док Влада не донесе решење о разрешењу.
“Пошто је Лукићева наставила да обавља послове в.д. помоћника министра, исплаћује јој се плата у складу са решењем којим се утврђује коефицијент за обрачун и исплату плате које је донела Административна комисија Владе последњи пут 25. децембра 2015. ретроактивно за период од 19. септембра до 19. децембра 2015. Такође, решење о признавању права на одвојени живот доноси Административна комисија Владе, док о испуњености услова за коришчење службеног стана одлучује Комисија за стамбена питања и расподелу стамбених зграда и пословних просторија Влад”, истичу из Министарства.
 
 
Извор: 021.rs/naslovi.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


7 коментара на "Помоћница министра просвете оптужена за мобинг

 1. Profesor каже:

  Kakava ministar, takvi i pomočnici. Samo gledaju za fotelju, a interes prosvetra im je na zadnjem mestu. Sve pomočnike ministra, državne sekretare, rukovodioce ŠU istrerati na ulicu. Ovo je jedan od primera katastrofalne situacije u Ministarstvu. Imamo pomoćnike pojedinih sekrora koji se nikada javno nisu oglasili. Treba napisati kakav je odnos između pomoćnice za osnovno i srednje obrazovanje.Ovo je skandal da se nemom plaća stan, odvojeni život, a da za to nema rešenje. Što se tiče dr Slavice Jašić vidlo se i njeno elementarno nepoznavanje propisa iz obrazovanja. I jedna i druga samo žele funkciju, a nemaju komptenciji i širinu za mesto pomoćnika.

 2. daca каже:

  Koji odvojen zivot i stan?Sramota!!!Mi koji putujemo svaki dan na nastavu i po 40 km u jednom pravcu,pa nam opstina duguje 4 meseca putnih troskova cutimo i radimo.A gospoda iz ministarstva sa duplim platama i rasipanjem.

 3. Lj каже:

  U Ministarstvo je potrebna restrikcija. veliki procenat su visak a da ne pominjemo razne ZAVODE.
  Pa ovi ni jednu preporuku Zastitnika gradjana ne mogu da sprovedu.
  Jedina osoba koja moze da uvede tamo red je prof. dr Rade Doroslovacki.
  Za 1/2 godine bi Ministarstvo bilo kao svajcarski sat

  1. Tanja каже:

   G. LJ,zato i Rade Doroslovacki nije u ministarstvu.Prebrzo su se ugurale Markoviceva i Radojcic Lukic.Tacno je da dominira licni interes i ”uguravanje”predmeta koji S.Markovic predaje.Ko odgovara zbog neupisa 3.500 ucenika osmog razreda ili za nerasporedjene?Koordinatori uzese pare,ministarstvo cuti.

 4. goca каже:

  Sa li ih nije sramota,a nama uzimaju 22%od penzije,fuj!!!!!!

 5. ЈК каже:

  Мобинг је веома растегљив појам,Судећи на основу садржине текста ,а и коментара,стичм утисак да мобинг врши свако кога доспи над оним који им дозволе.Директори са својим “људима” на неистомишљенике,жене које не клече,професионалце…..Инспектори рада и просвете штите такве директоре,па и они врше и посредан и директан мобинг,Можда и на њих неко врши мобинг ,па не доносе решења у року и тако,……Мобингује ко кога стигне,да се докаже ,не може, не важе непосредни докази(видео-запис,очевици неће да сведоче и тако……) па се сав истражни пут мобинга свео на “рекла-казала,И тако……..Изгледа да још нисмо “довољно писмени” и тако…..Бити писмен значи по мени имати став,држати реч.признати грешку,бити у току промена,спреман “стићи и утећи и на страшном месту постојати”,И тако………

 6. Biljana каже:

  Nema para za prosvetu,a u prosveti rade i penzioneri i primaju i platu i penziju.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама