Помоћник министра просвете о продужетку школске године

17 јануара, 2021

У понедељак 18. јануара почиње друго полугодиште у Србији за све основне и средње школе. Ученици средњих школа ће у школу ићи по ритму који је, због епидемије коронавируса, успостављен још у септембру, рекао је за РТС помоћник министра просвете за средње образовање Милош Благојевић.

Ученици средњих школа као и виших разреда основне школе чија су одељења подељена у две групе ићи ће, као и до сада, наизменично једну недељу онлајн, а једну у школи, рекао је помоћник министра за средње образовање.

Гостовање Милоша Благојевића у Јутарњем програму
“Када се настава одвија онлајн то за ученике не значи да не иду у школу. Настава се одвија као и у школи 30 минутним часовима”, рекао је за РТС Милош Благојевић.

Помоћник министра просвете рекао је да се од почетка води рачуна да све епидемиолошке мере буду испоштоване и да школа, пре свега, буде безбедна.

“Ученици су константно носили маске као и наставници. Пратићемо стање и убудуће и уколико дође до заражавања прелазићемо на друге облике наставе”, рекао је Благојевић.

Највећи број ученика код којих је регистрован коронавирус заразио се ван школе. Било је случајева да су се ученици заразили и у школи, али је реч о спорадичним случајевима.

“Уколико имамо два повезана случаја то је први аларм да се пређе на онлајн наставу. Постоји цео низ процедура да се утврди да ли је заражени ученик био у контакту са другим ученицима, да ли је носио маску и слично како би се утврдило да ли може да дође до даље трансмисије вируса”, објашњава Благојевић.

Помоћник министра каже да је прво полугодиште мало скраћено и да ће школска година, како ствари сада стоје, бити продужена за пет дана. Када је реч о проби државне матуре, она ће највероватније бити одложена за јесен.

Благојевић је рекао и да се доласком вакцине назире светло на крају тунела и да би након што се вакцинишу наставници у наредним месецима настава могла да се врати на 45 минутно трајање часа.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Помоћник министра просвете о продужетку школске године

 1. Arija каже:

  Nastavnici kada se vakcinisu da se varte casovi na 45 minuta? Kako i zasto to? Oni ce biti vakcinisani ali ne i djaci!!! Da li je to normalno nastavnik je jedan na casu a ucenika bude i vise od 30 tj.sada kada su grupe bude ih vise i od 15 negde su i 20 u grupi. Kako misle oni to. Najbolje je da se ova skolska godina zavrsi online pa od septembra kako treba da se pocne. I ti produzeci skolske godine nemaju smisla ukoliko ne nauce za 10 meseci nece ni za 5 dana. SRAMOTA!!!

  1. Jelena каже:

   Ne brinite, ovaj pomoćnik se ništa i ne pita. On inače radi šta mu se kaže a sad koristi priliku da se malo promoviše. Odluke o nastavi za vreme epidemije donosi ministar na preporuku kriznog štaba.

  2. Zarko каже:

   Ako ste prosvetni radnik trebali bi da znate da školska godina traje 180 nastavnik dana. Prebrojte dane. Raspust je produzen pa je logično da za toliko bude produzena i nastavna godina. Da li bi ste vi ispunili fond časova bez produzetka?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама