Pomoćnik ministra prosvete o produžetku školske godine

17 januara, 2021

U ponedeljak 18. januara počinje drugo polugodište u Srbiji za sve osnovne i srednje škole. Učenici srednjih škola će u školu ići po ritmu koji je, zbog epidemije koronavirusa, uspostavljen još u septembru, rekao je za RTS pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje Miloš Blagojević.

Učenici srednjih škola kao i viših razreda osnovne škole čija su odeljenja podeljena u dve grupe ići će, kao i do sada, naizmenično jednu nedelju onlajn, a jednu u školi, rekao je pomoćnik ministra za srednje obrazovanje.

Gostovanje Miloša Blagojevića u Jutarnjem programu
“Kada se nastava odvija onlajn to za učenike ne znači da ne idu u školu. Nastava se odvija kao i u školi 30 minutnim časovima”, rekao je za RTS Miloš Blagojević.

Pomoćnik ministra prosvete rekao je da se od početka vodi računa da sve epidemiološke mere budu ispoštovane i da škola, pre svega, bude bezbedna.

“Učenici su konstantno nosili maske kao i nastavnici. Pratićemo stanje i ubuduće i ukoliko dođe do zaražavanja prelazićemo na druge oblike nastave”, rekao je Blagojević.

Najveći broj učenika kod kojih je registrovan koronavirus zarazio se van škole. Bilo je slučajeva da su se učenici zarazili i u školi, ali je reč o sporadičnim slučajevima.

“Ukoliko imamo dva povezana slučaja to je prvi alarm da se pređe na onlajn nastavu. Postoji ceo niz procedura da se utvrdi da li je zaraženi učenik bio u kontaktu sa drugim učenicima, da li je nosio masku i slično kako bi se utvrdilo da li može da dođe do dalje transmisije virusa”, objašnjava Blagojević.

Pomoćnik ministra kaže da je prvo polugodište malo skraćeno i da će školska godina, kako stvari sada stoje, biti produžena za pet dana. Kada je reč o probi državne mature, ona će najverovatnije biti odložena za jesen.

Blagojević je rekao i da se dolaskom vakcine nazire svetlo na kraju tunela i da bi nakon što se vakcinišu nastavnici u narednim mesecima nastava mogla da se vrati na 45 minutno trajanje časa.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Pomoćnik ministra prosvete o produžetku školske godine

 1. Arija kaže:

  Nastavnici kada se vakcinisu da se varte casovi na 45 minuta? Kako i zasto to? Oni ce biti vakcinisani ali ne i djaci!!! Da li je to normalno nastavnik je jedan na casu a ucenika bude i vise od 30 tj.sada kada su grupe bude ih vise i od 15 negde su i 20 u grupi. Kako misle oni to. Najbolje je da se ova skolska godina zavrsi online pa od septembra kako treba da se pocne. I ti produzeci skolske godine nemaju smisla ukoliko ne nauce za 10 meseci nece ni za 5 dana. SRAMOTA!!!

  1. Jelena kaže:

   Ne brinite, ovaj pomoćnik se ništa i ne pita. On inače radi šta mu se kaže a sad koristi priliku da se malo promoviše. Odluke o nastavi za vreme epidemije donosi ministar na preporuku kriznog štaba.

  2. Zarko kaže:

   Ako ste prosvetni radnik trebali bi da znate da školska godina traje 180 nastavnik dana. Prebrojte dane. Raspust je produzen pa je logično da za toliko bude produzena i nastavna godina. Da li bi ste vi ispunili fond časova bez produzetka?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama