Ponovo ništa od platnih razreda

15 decembra, 2020

Budžet Republike Srbije za 2021. godinu je usvojen, a povećanje plate u koje će prosvetni radnici dobiti u januaru 2021. godine iznosiće 3,5% ili 2.163,87 dinara, piše u saopštenju koje je Unija prosvetnih radnika poslala danas. Istovremeno, minimalac će porasti za 6,6%, odnosno za 2104 dinara. Ovo praktično znači da će se plate prosvetnih radnika približiti minimalcu, a udaljiti od prosečne plate, ako ona bude onakva kakvu najavljuju iz vrha Vlade. 

“Unija SPRS se već 21 godinu zalaže za odnos 1:3 (1: minimalac, 2: administrativno/finansijski radnici, 3: nastavnici), što u ovom momentu izgleda nedostižno. Država je prosvetu od najvažnijeg stuba društva, pretvorila u sporednu delatnost.” – stoji u saopštenju koje potpisuje rukovodilac resora za finansije, analitiku i članstvo USPRS Vladimir Adžić.  

Iz Unije podsećaju i da je 80% zaposlenih u prosveti visokoobrazovano, pa je zato ovaj sindikat 5. novembra pred Vladom Republike Srbije tražilo povećanje koeficijenata za sve u sistemu, kada već (izvesno je) nema pravednih platnih razreda. 

Saznali smo iz medija da je povećanje budžeta prosvete za 2021. godinu, 12 milijardi dinara. Ne vidimo da je Vlada RS planirala da vrati dugove prosvetnim radnicima i to: 30.000 (šest svetosavskih nagrada), uštede iz budžeta, po 25.000  (član 7. Sporazuma o rešavanju spornih pitanja). Dakle, sveukupan dug bi iznosio oko  šest milijardi dinara, a Unija SPRS je čak nudila razne vidove isplate duga (vaučere, državne obveznice itd.). 

Nije došlo ni do korigovanja koeficijenta nenastavnom osoblju i  administrativnim radnicima u školama, pa će se i dalje dotirati do minimalca. Nije došlo ni do korigovanja koeficijenata istog stepena stručnosti nastavnom i vannastavnom osoblju (6. stepen). Ni ove, kao i prethodnih godina, nije bilo pregovora o ceni rada, o Svetosavskoj nagradi, iako je to predviđeno (pomenutim) Sporazumom sa Vladom RS iz 2015. godine. 

Unija SPRS neće odustati ni od pravog socijalnog dijaloga, ni od platnih  razreda, jer smo minimalnim sektorskim povećanjima sve dalje i od pravde i od  pravednosti i od pristojnog života zaposlenih. – zaključuje se u saopštenju. 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama