Поново ништа од платних разреда

15 децембра, 2020

Буџет Републике Србије за 2021. годину је усвојен, а повећање плате у које ће просветни радници добити у јануару 2021. године износиће 3,5% или 2.163,87 динара, пише у саопштењу које је Унија просветних радника послала данас. Истовремено, минималац ће порасти за 6,6%, односно за 2104 динара. Ово практично значи да ће се плате просветних радника приближити минималцу, а удаљити од просечне плате, ако она буде онаква какву најављују из врха Владе. 

“Унија СПРС се већ 21 годину залаже за однос 1:3 (1: минималац, 2: административно/финансијски радници, 3: наставници), што у овом моменту изгледа недостижно. Држава је просвету од најважнијег стуба друштва, претворила у споредну делатност.” – стоји у саопштењу које потписује руководилац ресора за финансије, аналитику и чланство УСПРС Владимир Аџић.  

Из Уније подсећају и да је 80% запослених у просвети високообразовано, па је зато овај синдикат 5. новембра пред Владом Републике Србије тражило повећање коефицијената за све у систему, када већ (извесно је) нема праведних платних разреда. 

Сазнали смо из медија да је повећање буџета просвете за 2021. годину, 12 милијарди динара. Не видимо да је Влада РС планирала да врати дугове просветним радницима и то: 30.000 (шест светосавских награда), уштеде из буџета, по 25.000  (члан 7. Споразума о решавању спорних питања). Дакле, свеукупан дуг би износио око  шест милијарди динара, а Унија СПРС је чак нудила разне видове исплате дуга (ваучере, државне обвезнице итд.). 

Није дошло ни до кориговања коефицијента ненаставном особљу и  административним радницима у школама, па ће се и даље дотирати до минималца. Није дошло ни до кориговања коефицијената истог степена стручности наставном и ваннаставном особљу (6. степен). Ни ове, као и претходних година, није било преговора о цени рада, о Светосавској награди, иако је то предвиђено (поменутим) Споразумом са Владом РС из 2015. године. 

Унија СПРС неће одустати ни од правог социјалног дијалога, ни од платних  разреда, јер смо минималним секторским повећањима све даље и од правде и од  праведности и од пристојног живота запослених. – закључује се у саопштењу. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама