Поново се бира нова најбоља српска реч. Шаљите предлоге и можда освојите награду

Такмичење „Најбоља нова српска реч” изазвало је прошле године велику пажњу  јавности. О предлозима се говорило и расправљало – у медијима, у образовним  установама, у оквиру породице, на послу, у друштву, што нам је био јасан показатељ да  је циљ остварен: српски језик се нашао у центру пажње, а победничка реч духоклонуће постала је заштитни знак такмичења. Због тога ће оно бити организовано и ове године, са  истим племенитим циљем – да се људи подстакну на размишљање и разговор о  српском језику. 

Сврха такмичења 

Језик, попут богатог архива, чува сећање и успомене на наше претке и на живот какав  је некада био. Он је одраз наше материјалне и духовне културе и, као средство за  изражавање мисли, јесте најважнија спона између човека и света који га окружује. Данас имамо мноштво нових занимања, предмета и појава које су исказане новим речима, најчешће туђицама, а које ми с лакоћом усвајамо не марећи много за језик. Сматрамо да не мора да буде тако и да је језик наслеђе које треба да волимо и да  чувамо. 

Правила такмичења 

1. Такмичење траје од 11. маја до 15. септембра 2024. године. 

2. Такмичење је отворено за све. 

3. Дозвољено је појединачно послати до 5 речи. 

4. Уз сваку реч потребно је послати објашњење значења речи. По могућству и где  то може бити корисно, било би добро објаснити надахнуће и циљ речи. 

5. Реч не сме бити претходно забележена ни у једном српском речнику. 

6. Прихватају се речи које могу имати звучне сличности са другим словенским  језицима, а данас нису у употреби у српском језику. 

7. Предност имају замене за непотребне туђице (посебно англицизме), с тим што: 

1) Tраже се предлози за непотребне туђице, а не за српске речи; 

2) Не траже се замене за широко прихваћене (прилагођене) позајмљенице попут речи џезва, бојлер, радијатор, јастук, итд. 

8. Награде: 

Прва награда: 600 евра 

Друга награда: 400 евра 

Трећа награда: 200 евра

9. Предлоге шаљите на novarec@malabiblioteka.net, уз основне личне податке (име,  презиме, адреса, е-пошта) до 15. септембра 2024. године. 

10. Последњи дан за слање предлога је 15. септембар у 20 сати, а награде ће бити  додељене после 16. октобра 2024. године. 

Сви подаци о Такмичењу налазе се на: www.malabiblioteka.net/novarec

Ток Такмичења пратите и на нашој Инстаграм страници @srpskisljubavlju