Пооштравање мера у вртићима

Поједине предшколске установе у Србији, од данас су пооштриле мере које су тек мало олабављене у вртићима претходних дана када се корона вирус смирио.

Foto: Canva

У појединим вртићима, деца се од данас доводе само до улаза, где их преузимају васпитачи и воде од групе. Такође, запослени у вртићима су вратили визире, пише Телеграф.

Мајка чије дете иде у један приватни београдски вртић у Земуну каже да су им нове мере саопштене јуче када су преузимали дете.

– Речено нам је да од данас предајемо дете васпитачима на улазу и они ће га водити у групу, а све са циљем да се не би велика количина људи шетала објектом, да не би улазили потенцијални заражени и да се вирус корона не би ширио – каже она.

Додаје да су се у вртићу све до сада, све време придржавали мера, носиле су се маске, рукавице, мерила температура, а да је ово најновије.

Није донета препорука на нивоу целе Србије, већ су неке установе саме пооштриле мере.

Процедура при уласку и изласку из вртића

Све време од почетка рада у вртићима су васпитачи и остали запослени носили маске, рукавице, визире. Прављене су мале групе деце, препоручено је да и они држе одстојање, а играчке су им уклоњене.

Иако је прошло тачно месец дана како су вртићи почели са радом, и дан-данас родитељи пролазе посебну процедуру када доводе и одводе дете из вртића.

На самом улазу у вртић постављене су дезобаријере. Када долазе, и родитељима и деци се мери температура и дезинфикују руке. Родитељима се то исто ради и када долазе по дете.

И у једном и у другом случају, прави се раздаљина између пристиглих родитеља на улазу, односно излазу, а испред соба где су групе задржавање је максимално кратко, да се не би стварале гужве.

Корона ипак ушла у вртиће, упркос мерама

Упркос свим мерама, с почетком рада вртића, корона је ипак успела да продре и у ове установе.

Прве вести да је корона ушла у њих, стигле су два дана пошто су почели са радом из Предшколске установе “Милка Диманић” у Власотинцу. У њој је била заражена тријажна сестра која је примала децу у вртић. Она је дошла у понедељак, 11. маја на посао и радила, а резултат да је позитивна на корону јој је саопштен тек након пар сати проведених на послу, јер су у Дому здравља проценили да је касно да је о томе обавесте у недељу увече.

Након Власотинца, ЦОВИД 19 је ушао и у Предшколску установу “Невен” у Прокупљу, где је позитивна била васпитачица, која је пре него што је утврђено да је позитивна радила са двоје малишана и још једном колегиницом, и они су из предострожности изоловани.

Корона је успела да затвори и чувени вртић “Чика Јова Змај” у Пироту јер се крајем маја заразила сервирка хране, затим вртић “Лане” у Алексинцу где је заражена васпитачица радила са децом један дан.

Оболеле су и четири спремачице вртића “Звончица” на Звездари у Београду, а на један дан била су затворена и врата Предшколске управе “Прва радост” у Житорађи где је заражена једна васпитачица која је била у групи са троје деце.

Извор: Телеграф