Porodiljama plate više ne mogu biti manje od minimalca

4 juna, 2021

Vlada Srbije usvojila je juče Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kao deo ukupne društvene brige o deci, posebno kada je u pitanju poboljšanje uslova za zadovoljenje njihovih osnovnih potreba, saopšteno je iz Vlade. Najvažnija izmena odnosi se na odredbu po kojoj pun mesečni iznos naknade zarade porodilja, odnosno plate za vreme porodiljskog odsustva, ne može biti manji od minimalne zarade utvrđene na dan početka ostvarivanja tog prava.

Prema novom zakonskom rešenju, porodilje više ne mogu primati naknadu manju od “minimalca” koji je bio utvrđen pre početka porodiljskog odsustva, navodi se u saopštenju Vlade.

“Svaka zaposlena žena za vreme porodiljskog odsustva, koje traje od dana njegovog otpočinjanja, 28 dana pre termina za porođaj do tri meseca života deteta, ostvarivaće naknadu zarade u visini minimalne zarade utvrđene na dan otpočinjanja odsustva”, stoji u saopštenju Vlade.

Ostale naknade po osnovu rođenja, nege deteta i posebne nege deteta, može ostvariti i majka koja je u periodu od 18 meseci pre rođenja deteta bila poljoprivredni osiguranik.

Dodaje se da je Predlogom zakona unapređena i podrška roditeljima koji imaju bolesno dete, pa je tako brisana odredba kojom nije bilo moguće istovremeno korišćenje prava na naknadu zarade za vreme odsustva sa rada radi posebne nege deteta i dodatka za pomoć i negu koje dete ima po osnovu invaliditeta.

“Sada roditelji ova prava mogu koristiti istovremeno, odnosno kumulativno. Od 1. januara 2022. godine zaposlene žene, žene koje samostalno obavljaju delatnost ili su angažovane po osnovu fleksibilnih oblika rada, a ostvaruju prihode koji su veći od tri prosečne zarade u Republici Srbiji, moći će da ostvare naknadu zarade i ostale naknade u visini do pet prosečnih zarada u Republici Srbiji na dan otpočinjanja odsustva”, ističe se u saopštenju.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama