Porodilje i zarada – ko ima pravo na nadoknadu do minimalne zarade i gde da se obrati

8 jula, 2021

Milena Antić Janić iz Ministarstva za brigu o porodici rekla je za RTS da svaka zaposlena žena čija naknada je utvrđena na osnovu osnovica u prethodnih osam meseci pre otpočinjanja trudničkog ili porodiljskog bolovanja manja od minimalne zarade – imaće za vreme porodiljskog odsustva minimalnu zaradu.

Foto: Canva

Što se tiče naknade zarade za vreme porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta, odsustva sa rada radi posebne nege deteta – to je pravo koje, po Zakonu o finansijskoj podršci porodici, ostvaruju zaposlene žene – u delu naknade zarade za vreme porodiljskog odsustva svaka zaposlena žena čija naknada je utvrđena na osnovu osnovica u prethodnih osam meseci pre otpočinjanja trudničkog ili porodiljskog bolovanja manja od minimalne zarade – imaće za vreme porodiljskog odsustva minimalnu zaradu”, objasnila je Milena Antić Janić.

Ukazuje da je potrebno je da ima makar jednu osnovicu na osnovu koje bi se utvrdila naknada zarade da bi njena naknada zarade za vreme porodiljskog odsustva bila u visini minimalne zarade.

Porodiljsko odsustvo traje 28 dana pre termina za porođaj, izuzev po nalogu lekara 45 dana do tri meseca života deteta.

Za zaposlene žene, za preostali period koji može trajati do godinu ili dve godine deteta ukoliko je u pitanju treće i svako naredno dete, će biti u proseku osnovice, podvukla je ona.

Gde mame koje treba da dobiju nadoknadu mogu da se informišu

Milena Antić Janić kaže da je Zakon o izmenama i dopunama zakona je usvojen 30. juna, objavljen je u Službenom glasniku, primena je počela 1. jula ove godine i trenutno se radi na izradi instrukcije koje će službe dečije zaštite dobiti sledeće nedelje u svakoj opštini ili gradu.

Porodilje će moći da se obrate nadležnim službama da vide da li imaju pravo na taj preračun ili ne i na koji način to mogu da ostvare.

Olakšanje za zaposlene mame, prenošenje odsustva na partnera

Antić Janić kaže da izmene zakona koje se tiču naknade zarade odnose se na minimalnu zaradu, odnose se na utvrđivanje gornjeg limita od 1. januara 2022. godine, koji neće biti tri prosečne zarade nego pet, tako da je izvršen iskorak.

Omogućeno je da žene koje više zarađuju od 1. januara 2022. mogu da ostvare naknadu koja može ići do pet prosečnih zarada u Srbiji.

Što se tiče žena poljoprivrednih osiguranica, njima je utvrđen istovetan način utvrđivanja ostale naknade, posmatra se vremenski period od 18 meseci pre rođenja deteta.

Pravo da otac koristi odsustvo sa rada na negu deteta predviđeno je Zakonom o radu i kada dete napuni tri meseca života, roditelji mogu sporazumno da se odluče ko će od njih koristiti dalje odsustvo sa rada radi nege deteta.

Antić Janić dodaje da je potrebno da i otac i majka budu u radnom odnosu.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama